Traplift, plateau

Plateautrapliften maken het mogelijk dat u zittend in een rolstoel of scootmobiel langs een trap naar boven of beneden kunt. Er zijn mogelijkheden voor plateautrapliften bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Beugels en plateau zijn vaak opklapbaar, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken. De plateaulift heeft voor de veiligheid meestal opstaande randen, een hekje, beugels en een antisliplaag. Plateautrapliften heten ook wel plateauliften of platformliften.

Waarvoor dient een plateautraplift?

Plateautrapliften zorgen ervoor dat u, als u in een rolstoel of scootmobiel zit, veilig een trap kunt gebruiken.

Hoe werkt een plateautraplift?

Plateautrapliften kunnen aan de muur of op de traptreden worden gemonteerd. De onderdelen van de lift worden uitgeklapt. Dan rijdt u op het plateau en drukt u op een bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • U kunt plateautrapliften kopen, huren of leasen. Aanschafkosten lopen behoorlijk op. U kunt ook een tweedehands plateautraplift nemen. De rail is echter vaak op maat gemaakt en meestal niet zo geschikt voor hergebruik, de andere onderdelen wel.
Alternatieven
  • Als u nog een beetje zelf kunt lopen zijn er ook trapliften met stoel voor in huis waarmee u zittend naar boven of beneden kunt. Ander alternatief is een traplift met sta-plateau of een huislift. Let ook op of er boven nog voldoende ruimte is voor een ander loophulpmiddel.
Informatie
Ontoegankelijke tennisclub Best is toegankelijk door nieuwe plateaulift

Uitvoeringen

  • Er bestaan veel verschillende soorten en uitvoeringen. De meeste plateautrapliften worden min of meer op maat gemaakt. Het belangrijkste onderscheid is of ze binnen of buiten een gebouw of woning gebruikt worden. Verder is het draagvermogen van belang: een plateautraplift waar een scootmobiel op moet kunnen, moet meestal meer gewicht kunnen hebben.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 19 augustus 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Mantelzorgers

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier