Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Traplift, sta-plateau

Met een traplift met sta-plateau kunt u staand langs een trap naar boven of beneden gaan. U kunt trapliften laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 15-08-2023

    Waarvoor dient een traplift met sta-plateau?

    Trapliften met sta-plateau zorgen ervoor dat u veilig de trap gebruikt zonder te hoeven lopen. Als zitten door knieproblemen moeilijk is, vormt het een alternatief voor een traplift met stoel.

    Hoe werkt een traplift met sta-plateau?

    Trapliften met sta-plateau kunnen aan de binnen- of buitenzijde van de trap worden gemonteerd. U klapt de onderdelen van de lift uit. Dan gaat u op het sta-plateau staan en drukt u op een bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu. U kunt meestal het sta-plateau en de armleuningen opklappen, zodat anderen voldoende ruimte op de trap hebben om erover te lopen. De rugsteun heeft meestal een steunpunt om tegenaan te leunen.

    Belangrijk om te weten

    • Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat met een leverancier, contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. Schakel bij uw aanvraag een onafhankelijke cliëntadviseur in en/of uw ergotherapeut/behandelaar. Achteraf krijgt u géén vergoeding, dit weten de leveranciers van trapliften. 
    • De trap moet geschikt en breed genoeg (60 cm) zijn voor de lift, en er moet ruimte zijn voor eventuele medebewoners die wel traplopen.
    • De buitenkant (muurzijde) is minder steil met de lift, maar dan moet de medebewoner op het smalle stuk van de treden lopen.
    • Zorg voor voldoende licht om de traplift te bedienen.
    • Als u een rollator, trippel- of rolstoel gebruikt en maar korte afstanden zelfstandig kunt overbruggen, is er beneden en boven ruimte nodig voor deze loophulpmiddelen.

    Productoverzicht

    Alternatieven 

    Traplopen is gezond, het houdt u fit en zorgt dat uw spiermassa op peil blijft, een alternatief wat ook helpt om actief te blijven is aan te raden. Bijvoorbeeld: 

    • Tussentreden, dit verkleint de te overbruggen afstand tussen de treden. 
    • Een beugel die met een rail langs de trap u naar boven en beneden helpt (trapassistent of assistep). 
    • Kunt u niet meer goed staan? Er zijn ook trapliften met stoel voor in huis zodat u zittend naar boven of beneden kunt. 

    Wanneer wel of geen traplift
    Is traplopen echt niet meer mogelijk? Dan kunt u met een traplift toch boven komen en hoeft u niet te verhuizen. De traplift is niet geschikt als u moeite heeft met zitten, staan of het bedienen en begrijpen van apparaten. U bent dan aangewezen op een huislift of een verhuizing. 

    Wordt het vergoed?

    Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

    Hoe te verkrijgen?

    U kunt trapliften kopen, huren of leasen. De aanschafkosten lopen behoorlijk op, er zijn ook mogelijkheden voor een tweedehands traplift. Alleen de rails is altijd maatwerk. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen om producten, onderhoud en service met elkaar te vergelijken. Vergeet ook vooral niet de traplift bij de leverancier uit te proberen. Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat, contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. U kunt bij deze aanvraag ook een onafhankelijke cliëntadviseur betrekken. 

    Hulpmiddelen vanuit de WMO

    Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

    Het keukentafelgesprek gaat over:

    • Wat u zelf kunt.
    • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
    • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

    Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

    • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
    • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
    • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

    Wie bepaalt of beoordeelt dit?

    De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

    Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

    Informatie

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTraplift, sta-plateau met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: