Traplift, sta-plateau

Met een traplift met sta-plateau kunt u staand langs een trap naar boven of beneden gaan. U kunt trapliften laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes.

Waarvoor dient een traplift met sta-plateau?

Trapliften met sta-plateau zorgen ervoor dat u veilig de trap gebruikt zonder te hoeven lopen. Als zitten door knieproblemen moeilijk is, vormt het een alternatief voor een traplift met stoel.

Hoe werkt een traplift met sta-plateau?

Trapliften met sta-plateau kunnen aan de binnen- of buitenzijde van de trap worden gemonteerd. U klapt de onderdelen van de lift uit. Dan gaat u op het sta-plateau staan en drukt u op een bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu. U kunt meestal het sta-plateau en de armleuningen opklappen, zodat anderen voldoende ruimte op de trap hebben om erover te lopen. De rugsteun heeft meestal een steunpunt om tegenaan te leunen.

Belangrijk om te weten

Alternatieven
Traplopen is gezond, het houdt u fit en zorgt dat uw spiermassa op peil blijft, een alternatief wat ook helpt om actief te blijven is aan te raden. Bijvoorbeeld:
  • Tussentreden, dit verkleint de te overbruggen afstand tussen de treden.
  • Een beugel die met een rail langs de trap u naar boven en beneden helpt (trapassistent of assistep).
  • Kunt u niet meer goed staan? Er zijn ook trapliften met stoel voor in huis zodat u zittend naar boven of beneden kunt.
Wanneer wel of geen traplift
Is traplopen echt niet meer mogelijk? Dan kunt u met een traplift toch boven komen en hoeft u niet te verhuizen. De traplift is niet geschikt als u moeite heeft met zitten, staan of het bedienen en begrijpen van apparaten. U bent dan aangewezen op een huislift of een verhuizing.
Aanschaf
U kunt trapliften kopen, huren of leasen. De aanschafkosten lopen behoorlijk op, er zijn ook mogelijkheden voor een tweedehands traplift. Alleen de rails is altijd maatwerk. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen om producten, onderhoud en service met elkaar te vergelijken. Vergeet ook vooral niet de traplift bij de leverancier uit te proberen. Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat, contact op met het Wmo-loket van uw gemeente of als u onder de Wlz (wet langdurende zorg) valt, uw zorgkantoor. U kunt bij deze aanvraag ook een onafhankelijke clientadviseur betrekken.

Informatie
Sta-lift Rotterdam

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 19 augustus 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Mantelzorgers

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier