Traplift, stoel

Op een traplift met een stoel kunt u zittend langs een trap naar boven of beneden gaan. U kunt een traplift laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Bijna altijd wordt een traplift op maat van de woning gemaakt.

Waarvoor dient een traplift met stoel?

Met een traplift neemt u de trap zonder te hoeven lopen. Dit kan een oplossing zijn wanneer u thuis niet of niet veilig naar boven of beneden kunt komen. Bijvoorbeeld door weinig kracht in de benen of snel het evenwicht verliezen. Denkt u hierbij aan spierziekten, beroerte, ziekte van Parkinson of Huntington.

Hoe werkt een traplift met stoel?

Trapliften kunnen aan beide kanten van de trap worden gemonteerd, afhankelijk van de situatie is de keuze voor binnenzijde (spilzijde) of buitenzijde (muurkant). De onderdelen (zitting, armleuningen en voetsteun) klapt u uit. Dan gaat u op het stoeltje zitten en drukt u op de bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Het stoeltje heeft meestal een draaibare zitting, zodat u gemakkelijk op en van de stoel komt. U kunt de zitting, de armleuningen en de voetsteun meestal opklappen, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt, werkt de traplift op de noodaccu.

Belangrijk om te weten

Alternatieven voor de traplift:
Traplopen is gezond, het houdt u fit en zorgt dat uw spiermassa op peil blijft, een alternatief wat ook helpt om actief te blijven is aan te raden. Bijvoorbeeld: U kunt gebruik maken van onze keuzehulp traplopen om te helpen bij uw keuze.

Wanneer wel of geen traplift:
Is traplopen echt niet meer mogelijk? Dan kunt u met een traplift toch boven komen en hoeft u niet te verhuizen. De traplift is niet geschikt als u moeite heeft met zitten, staan of het bedienen en begrijpen van apparaten. U bent dan aangewezen op een huislift of een verhuizing. 
 
Praktisch:
  • De trap moet geschikt en breed genoeg (60 cm) zijn voor de lift, en er moet ruimte zijn voor eventuele medebewoners die wel traplopen.
  • De buitenkant (muurzijde) is minder steil met de lift, maar dan moet de medebewoner op het smalle stuk van de treden lopen.
  • Zorg voor voldoende licht om de traplift te bedienen.
  • Als u een rollator, trippel- of rolstoel gebruikt en maar korte afstanden zelfstandig kunt overbruggen, is er beneden en boven ruimte nodig voor deze loophulpmiddelen. 
Aanschaf:
U kunt trapliften kopen, huren of leasen. De aanschafkosten lopen behoorlijk op, er zijn ook mogelijkheden voor een tweedehands traplift. Alleen de rails is altijd maatwerk. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen om producten, onderhoud en service met elkaar te vergelijken. Vergeet ook vooral niet de traplift bij de leverancier uit te proberen. Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat,  contact op met het Wmo-loket van uw gemeente of als u onder de Wlz (wet langdurende zorg) valt, uw zorgkantoor. U kunt bij deze aanvraag ook een onafhankelijke clientadviseur betrekken.
 
Meer informatie:
Video van traplift met stoel

Uitvoeringen

  • Er bestaan allerlei soorten en uitvoeringen, zoals trapliften die extra gewicht kunnen dragen, trapliften voor kinderen en trapliften geschikt voor blinden en slechtzienden.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 19 augustus 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Huntington

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier