Antidecubitus zitkussen

Antidecubitus zitkussens voor in een stoel of rolstoel geven minder kans op doorligplekken die kunnen ontstaan door langdurig zitten. Lees altijd de patiëntenfolder 'Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken)' van de V&VN voor u maatregelen neemt en hulpmiddelen aanschaft of raadpleeg een deskundige.

Waarvoor dient een antidecubitus zitkussen?

Als u kans hebt op doorlig- of doorzitplekken omdat u dagelijks lang in een stoel of rolstoel moet zitten, kan een speciaal antidecubitus kussens uitkomst bieden. Zo'n kussen is drukverlagend en biedt comfort, ondersteuning en huidbescherming.

Hoe werkt een antidecubitus zitkussen?

Een antidecubitus kussen werkt drukverlagend. Deze zitkussens bieden goede ondersteuning, hebben een ademend vermogen en nemen vocht op. 
Er zijn in principe twee verschillende soorten antidecubitus kussens: kussens om doorligplekken te voorkomen en kussens die worden gebruikt als er al sprake is van een wond.

Belangrijk om te weten

  • Om in aanmerking te komen voor een antidecubitus kussen is meestal een indicatie nodig van de (behandelend) arts.
  • Er bestaan losse antidecubitushoezen die om een kussen passen.
  • Het is belangrijk een rolstoel goed in te stellen. Dit helpt ook decubitus(wonden) te voorkomen.
  • Plaats antidecubitus kussens op een harde ondergrond. Daardoor gaat de zitting niet doorhangen en is er minder kans op (extra) drukplekken op het lichaam.
  • Meer over huidletsel op www.nhg.org en www.zorgvoorbeter.nl.

Uitvoeringen

Anti decubitus kussens bestaan in verschillende uitvoeringen:
  • Zitkussens van schuim. Er bestaan twee hoofdtypes: koudschuim en traagschuim. Zitkussens van koudschuim ademen en nemen goed vocht op. Koudschuim kan zich zodanig aanpassen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt waar dat nodig is. Koudschuim voelt koud aan. Traagschuim voelt eerder warm aan, veert heel langzaam terug en vormt zich naar het lichaam als het warm wordt.
  • Luchtkussens. Er bestaan veel soorten luchtkussens. Bij de ene soort pompt u lucht in verschillende compartimenten, zodat de lucht van één compartiment naar een ander kan stromen. Daardoor verandert de drukverdeling. Een andere soort heeft compartimenten waarin luchtzakjes vrij kunnen bewegen.
  • Gelkussens hebben bijna altijd een basis van koudschuim. Op de drukpunten van het lichaam (stuit en zitbeenderen) is een uitsparing gemaakt in het schuim. Deze uitsparing is gevuld met een gelkussen. Het gelkussen is gevuld met siliconen en past zich gemakkelijk aan de vormen van het lichaam aan.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 5 augustus 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Dwarslaesie

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier