Stomasteunbandage
Een Stomasteunbandage of steunbroek ondersteunt uw buik bij een stoma. Na advies van uw stomaverpleegkundige kan de steunbroek ingezet worden bij een parastomale hernia (breuk of uitstulping van de darm bij de stoma) of prolaps (uitstulping van de darm door de stoma). Er zijn aanwijzingen dat een bandage, naast goede beweeg- en tiladviezen, een breuk kan voorkomen. Zorgverzekeraars vergoeden geen preventieve banden. Bron: Stoma Richtlijn (herziening 2018).
Laatst bijgewerkt op: 07-09-2023
Waarvoor dient een stomasteunbandage?
Een stomasteunbandage ondersteunt de buik. Bij een breuk drukt de bandage de bolling terug waardoor het stomamateriaal beter zou kunnen blijven zitten. De steunbandage of steunbroek voorkomt dat de breuk of uitstulping groter wordt.
Hoe werkt een stomasteunbandage?
- U doet de stomabandage om uw middel en maakt deze vast met klittenband. Door een siliconenstrip blijft de bandage stevig om uw buik zitten ook bij inspanning. U kunt de stomaband het beste liggend aanbrengen.
- Stomasteunbandage in de vorm van ondergoed met een hoge taille, trekt u aan als een onderbroek. Het elastisch (elastaan) materiaal ondersteunt aan de bovenkant de hernia/breuk en gaat over in zachter materiaal aan de onderkant om irritaties en striemen te voorkomen.
Belangrijk om te weten
- Een steunband wordt alleen door uw zorgverzekering vergoed wanneer er sprake is van een stomabreuk (ook wel parastomale hernia genoemd) en als de steunband voorgeschreven is door uw stomaverpleegkundige of behandelaar.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Dames en herenmodellen stomasteunbandage uitgevoerd in de vorm van ondergoed met een hoge taille. Let goed op de wasvoorschriften.
- Standaard steunbandage met of zonder pocket voor het stomazakje.
- Steunbandage van neopreen, materiaal dat snel droogt en geschikt is voor gebruik tijdens douchen of zwemmen.
- Steunbandage die u op maat kan knippen, met klittenband. Voordeel is dat u de bovenkant en onderkant los van elkaar kunt aanpassen aan uw buik en wensen.
- Standaard bandages zijn verkrijgbaar in 10 cm, 15 cm en 22,5 cm hoogte, elk met een individuele stoma-opening (60 mm, 72 mm of 85 mm Ø).
Alternatieven
- Vraag na bij uw stomaverpleegkundige, misschien kan een preventieve steunband, steunbroek of gordel voor stomamateriaal u bijvoorbeeld bij sporten ondersteunen.
Wordt het vergoed?
Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging.
Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Over stoma's en stomaverzorging: www.stomavereniging.nl, www.stomaatje.nl of Maag Lever Darm Stichting.
- Op de Hulpmiddelenwijzer: Hulpmiddelen en materialen voor stoma
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactStomasteunbandage met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!