Eendelig stomamateriaal

Als u een darmstoma heeft, wordt uw ontlasting opgevangen in een opvangzakje dat op uw huid is geplakt. Er bestaat stomamateriaal (opvangzakje) voor een stoma op de dikke darm (colostoma) en op de dunne darm (ileostoma). 
 
Bij eendelig stomamateriaal zit het stomazakje vast aan de huidplak of huidplaat, het is één geheel. Eendelig stomamateriaal wordt vaak eendelig stomaopvangmateriaal genoemd. Er bestaat ook tweedelig stomamateriaal.

Bron: Stomavereniging en Nefemed

Waarvoor dient een eendelig stomazakje?

Als u een stoma heeft, heeft u stomamateriaal nodig.  Ook als de stoma tijdelijk is. Eendelig stomamateriaal vangt ontlasting op.

Hoe werkt een eendelig stomazakje?

 • Om het stomamateriaal op uw huid te plakken, moet het eendelige stomazakje nog op maat worden geknipt. U gebruikt hiervoor een malletje.
 • U bevestigt het stomamateriaal over de stoma. Om het stomamateriaal op uw huid te plakken, verwijdert u de beschermfolie van de huidplak.
 • Als uw stoma zijn definitieve maat heeft gekregen, kunt u na overleg met de stomaverpleegkundige kiezen voor een plak op maat.
 • Meer informatie  over het verzorgen van een colostoma of van een ileostoma vindt u op de website van de Stomavereniging.

Belangrijk om te weten

 • Het meeste stomamateriaal heeft een koolstoffilter. Het filter voorkomt dat het stomazakje bol gaat staan door gasvorming en dat er geurtjes ontsnappen. Sommige filters moet u afplakken voordat u gaat zwemmen of douchen.
 • Absorptiecapsules maken de ontlasting dikker. Er ontstaat een soort gel. Het maakt het verzorgen van uw stoma makkelijker. Absorptiecapsules met deodorant zorgen voor minder luchtjes. 
 • Er bestaan grotere stomaopvangzakjes voor ’s nachts. U kunt voor meer zekerheid een wasbare onderlegger gebruiken om uw matras te beschermen.
 •  Vaak wordt stomamateriaal voor de zekerheid geleegd als het voor 1/3 vol zit. Tip: Vervang het stomamateriaal voordat u van huis gaat, gaat slapen of gaat sporten.
 • Gebruik wegwerpzakjes om uw stomamateriaal (opvangzakje) hygiënisch weg te gooien.
 • Vraag uw stomaverpleegkundige om advies over voeding.
 • Vraag uw stomaverpleegkundige wat u moet doen als u overmatige haargroei rond de stoma heeft.
 • Vraag uw stomaverpleegkundige hoe u met fysieke inspanning, zoals tillen en sporten, moet omgaan en hoe u belasting van de buikwand kunt voorkomen.
 • Bij warm weer moet u extra drinken. Stomadragers met een ileostoma moeten ook extra zout gebruiken. Als het water niet drinkbaar is of lijkt, gebruik dan flessenwater uit verzegelde flessen. U moet dan ook flessenwater gebruiken voor het irrigeren van een stoma. 
Eendelige colostoma verzorgen

Uitvoeringen

 • Gesloten eendelig stomamateriaal: u vervangt het stomamateriaal door nieuw opvangmateriaal als het filter niet meer werkt of als het zakje meer dan een derde is gevuld met ontlasting. U gooit het stomamateriaal  weg. Meestal wordt gesloten stomamateriaal gebruikt bij een stoma op de dikke darm (colostoma).
 • Open eendelig stomamateriaal: u leegt het stomamateriaal via een sluiting aan de onderkant (klittenband of soms een klemmetje). Daarna sluit u het stomamateriaal. Dit kunt u blijven doen totdat het materiaal wordt gewisseld. Open stomamateriaal wordt meestal bij een stoma op de dunne darm (ileostoma) gebruikt.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 13 augustus 2021

Zoek verder op

Stoma (14)
 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier