Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Eendelig stomamateriaal

Als u een darmstoma heeft, wordt uw ontlasting opgevangen in een opvangzakje dat op uw huid is geplakt. Er bestaat stomamateriaal (opvangzakje) voor een stoma op de dikke darm (colostoma) en op de dunne darm (ileostoma). Bij eendelig stomamateriaal zit het stomazakje vast aan de huidplak of huidplaat, het is één geheel. Eendelig stomamateriaal wordt vaak eendelig stomaopvangmateriaal genoemd. Er bestaat ook tweedelig stomamateriaal.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 10-11-2023

    Waarvoor dient een eendelig stomazakje?

    Als u een stoma heeft, heeft u stomamateriaal nodig. Ook als de stoma tijdelijk is. Eendelig stomamateriaal vangt ontlasting op.

    Hoe werkt een eendelig stomazakje?

    • Om het stomamateriaal op uw huid te plakken, moet het eendelige stomazakje nog op maat worden geknipt. U gebruikt hiervoor een malletje.
    • U bevestigt het stomamateriaal over de stoma. Om het stomamateriaal op uw huid te plakken, verwijdert u de beschermfolie van de huidplak.
    • Als uw stoma zijn definitieve maat heeft gekregen, kunt u na overleg met de stomaverpleegkundige kiezen voor een plak op maat.
    • Meer informatie  over het verzorgen van een colostoma of van een ileostoma vindt u op de website van de Stomavereniging.
    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Het meeste stomamateriaal heeft een koolstoffilter. Het filter voorkomt dat het stomazakje bol gaat staan door gasvorming en dat er geurtjes ontsnappen. Sommige filters moet u afplakken voordat u gaat zwemmen of douchen.
    • Absorptiecapsules maken de ontlasting dikker. Er ontstaat een soort gel. Het maakt het verzorgen van uw stoma makkelijker. Absorptiecapsules met deodorant zorgen voor minder luchtjes.
    • Er bestaan grotere stomaopvangzakjes voor ’s nachts. U kunt voor meer zekerheid een wasbare onderlegger gebruiken om uw matras te beschermen.
    • Vaak wordt stomamateriaal voor de zekerheid geleegd als het voor 1/3 vol zit. Tip: Vervang het stomamateriaal voordat u van huis gaat, gaat slapen of gaat sporten.
    • Gebruik wegwerpzakjes om uw stomamateriaal (opvangzakje) hygiënisch weg te gooien.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Gesloten eendelig stomamateriaal: u vervangt het stomamateriaal door nieuw opvangmateriaal als het filter niet meer werkt of als het zakje meer dan een derde is gevuld met ontlasting. U gooit het stomamateriaal  weg. Meestal wordt gesloten stomamateriaal gebruikt bij een stoma op de dikke darm (colostoma).
    • Open eendelig stomamateriaal: u leegt het stomamateriaal via een sluiting aan de onderkant (klittenband of soms een klemmetje). Daarna sluit u het stomamateriaal. Dit kunt u blijven doen totdat het materiaal wordt gewisseld. Open stomamateriaal wordt meestal bij een stoma op de dunne darm (ileostoma) gebruikt.

    Wordt het vergoed?

    Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

    Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    • Vraag uw stomaverpleegkundige om advies over voeding.
    • Vraag uw stomaverpleegkundige wat u moet doen als u overmatige haargroei rond de stoma heeft.
    • Vraag uw stomaverpleegkundige hoe u met fysieke inspanning, zoals tillen en sporten, moet omgaan en hoe u belasting van de buikwand kunt voorkomen.
    • Bij warm weer moet u extra drinken. Stomadragers met een ileostoma moeten ook extra zout gebruiken. Als het water niet drinkbaar is of lijkt, gebruik dan flessenwater uit verzegelde flessen. U moet dan ook flessenwater gebruiken voor het irrigeren van een stoma.
    • Over stoma's en stomaverzorging: www.stomaatje.nl, www.stomavereniging.nl, Maag Lever Darm Stichting of www.thuisarts.nl.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactEendelig stomamateriaal met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: