Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Huidbeschermer onder stomazakje

Stomamateriaal is kwalitatief zo goed dat het uw huid in principe niet beschadigt. Soms kunnen er toch huidbeschermers nodig zijn. Het belangrijkste is om samen met de stomaverpleegkundige de oorzaak van lekkages te achterhalen die de huid beschadigen. Bron: Stomavereniging en Nefemed.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een huidbeschermer onder stomazakje?

    Een kapotte of geïrriteerde huid kan problemen geven omdat het stomamateriaal niet goed kan worden vastgezet. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan, die de huid nog meer irriteren. Huidbeschermers brengen een beschermlaag op de huid aan. Meer informatie over huidproblemen op de website van de stomavereniging.

    Hoe werkt een huidbeschermer onder stomazakje?

    Wilt u weten of u een huidbeschermer nodig heeft? Overleg dan met uw stomaverpleegkundige. Samen met de stomaverpleegkundige kunt u een huidbeschermer kiezen die het beste bij uw situatie past. De stomaverpleegkundige kan uitleggen hoe u de huidbeschermer op uw huid kunt doen. Lees ook de gebruiksaanwijzing voor instructies.

    Belangrijk om te weten

    • Gebruik huidbeschermers die speciaal voor onder een huidplak zijn.
    • Gebruik geen olie of vette zalf. Het stomamateriaal kleeft dan niet goed op uw huid. Er bestaan ook stomadoekjes: onsteriele gaasjes waarmee u de stoma voorzichtig kunt schoonmaken.
    • Huidbeschermingscrème, beschermfilm en beschermpoeder worden vergoed vanuit de basisverzekering. Removers worden niet vergoed.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Huidbeschermingscrème of barrièrecrème gebruikt u als de huid rond de stoma langere tijd wat rood is door lekkages en/of droog is. De crème houdt uw huid soepel en is vochtafstotend.
    • Beschermfilm zorgt voor een extra laagje op uw huid dat beschermt tegen agressieve stoffen uit de ontlasting.
    • Poeder gebruikt  u als uw huid is beschadigd (open, vochtig). Wees voorzichtig met poeder, anders plakt de huidplak niet goed op uw huid.
    • Removers halen de resten van de huidplak weg die achterblijven als u het stomamateriaal afneemt. Removers kunnen de huid irriteren en uitdrogen. Resten van de huidplak kunt u, als het niet te veel is, ook laten zitten. Ga er in ieder geval niet hard aan krabben of schuren. Na gebruik van removers moet u de huid schoonmaken met water opdat er geen remover op de huid achterblijft. Removers worden niet vergoed.

    Wordt het vergoed?

    Incontinentiezorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die wet is vastgelegd dat onder voorwaarden absorberende en afvoerende hulpmiddelen worden vergoed. De kosten van wasbaar incontinentiemateriaal en incontinentiekleding krijgt u meestal niet terug. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars meestal geen producten voor huidverzorging. 

    Op Zorginstituut Nederland vindt u verzekerde zorg stomahulpmiddelen en incontinentiehulpmiddelen.(ZvW)

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHuidbeschermer onder stomazakje met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 10-11-2023 

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: