Huidbeschermer onder stomazakje

Stomamateriaal is kwalitatief zo goed dat het uw huid in principe niet beschadigt. Soms kunnen toch huidbeschermers nodig zijn om de huid bij de stoma te beschermen. Het belangrijkste is om samen met de stomaverpleegkundige de oorzaak van lekkages te achterhalen.

Bron: Stomavereniging en Nefemed.

Waarvoor dient een huidbeschermer onder stomazakje?

Een kapotte of geïrriteerde huid kan problemen geven omdat het stomamateriaal niet goed kan worden vastgezet. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan, die de huid nog meer irriteren. Huidbeschermers brengen een beschermlaag op de huid aan. Meer informatie over huidbeschermers op de website van de stomavereniging.

Hoe werkt een huidbeschermer onder stomazakje?

Wilt u weten of u een huidbeschermer nodig heeft? Overleg dan met uw stomaverpleegkundige. Samen met de stomaverpleegkundige kunt u een huidbeschermer kiezen die het beste bij uw situatie past. De stomaverpleegkundige kan uitleggen hoe u de huidbeschermer op uw huid kunt doen. Lees ook de gebruiksaanwijzing voor instructies.

Belangrijk om te weten

  • Gebruik huidbeschermers die gemaakt zijn om onder een huidplak te worden gebruikt.
  • Gebruik geen olie of vette zalf. Het stomamateriaal kleeft dan niet goed op uw huid.
  • Er bestaan ook stomadoekjes: onsteriele gaasjes waarmee u de stoma voorzichtig kunt schoonmaken.
  • Huidbeschermingscrème, beschermfilm en beschermpoeder worden vergoed vanuit de basisverzekering. Removers worden niet vergoed.
  • Meer informatie over stoma's en stomaverzorging: www.stomaatje.nl, www.stomavereniging.nl, Maag Lever Darm Stichting of www.thuisarts.nl.

Uitvoeringen

  • Huidbeschermingscrème of barrièrecrème gebruikt u als de huid rond de stoma langere tijd wat rood is door lekkages en/of droog is. De crème houdt uw huid soepel en is vochtafstotend.
  • Beschermfilm zorgt voor een extra laagje op uw huid dat beschermt tegen agressieve stoffen uit de ontlasting.
  • Poeder gebruikt  u als uw huid is beschadigd (open, vochtig). Wees voorzichtig met poeder, anders plakt de huidplak niet goed op uw huid.
  • Removers halen de resten van de huidplak weg die achterblijven als u het stomamateriaal afneemt. Removers kunnen de huid irriteren en uitdrogen. Resten van de huidplak kunt u, als het niet te veel is, ook laten zitten. Ga er in ieder geval niet hard aan krabben of schuren. Na gebruik van removers moet u de huid schoonmaken met water opdat er geen remover op de huid achterblijft. Removers worden niet vergoed.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 28 januari 2021

Zoek verder op

Stoma (14)
 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier