Muziekinstrument
Muziekinstrumenten kunt u op maat laten aanpassen, zodat u zelfstandig muziek kunt maken. U kunt ook een speciaal instrument nemen, zoals een elektronische saxofoon. Mensen met dementie of een verstandelijke beperking spelen op eenvoudige muziekinstrumenten om de zintuigen te prikkelen.
Laatst bijgewerkt op: 24-07-2023
Waarvoor dient een muziekinstrument?
Aangepaste of speciale muziekinstrumenten maken het mogelijk dat u zelf muziek maakt. Daarnaast stimuleert het bespelen van een instrument coördinatie en cognitie (begrip). Het alleen of samen bespelen van eenvoudige muziekinstrumenten geeft plezier en een gevoel van saamhorigheid.
Hoe werkt een muziekinstrument?
Voorbeelden van aanpassingen: een (alt) blokfluit is na aanpassing met één hand te bespelen. Een dwarsfluit is dankzij een zwanenhalskop minder belastend voor uw schouder. Een keyboard krijgt een extra pedaal om bediening met de hand over te nemen. Elektronische muziekinstrumenten en computers bieden geheel nieuwe mogelijkheden, zelfs als muziek maken onmogelijk lijkt.
Meestal worden eenvoudige trommels en percussie-instrumenten gebruikt om mensen te stimuleren.
Belangrijk om te weten
- Een aantal gespecialiseerde instrumentenbouwers past muziekinstrumenten aan. Dit is een oplossing bij beperkingen door RSI, spasticiteit, spierziekten en reuma. Andere instrumentenbouwers leggen zich toe op muziekinstrumenten voor mensen met lichte of ernstige beperkingen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Er bestaan veel, meestal op maat, aangepaste muziekinstrumenten en randapparatuur en hardware, voorbeelden:
- Instrumenten met aangepaste bediening, zoals oogbesturing, schakelaars, muis- of mondbesturing en door tekstinvoer.
- Standaarden voor accordeons.
Alternatieven
- Ook andere producten die geluiden maken, prikkelen de zintuigen, bijvoorbeeld een rinkelbal of geluidenmemory.
- Beweegarmband, de muziek begint als u beweegt.
- Bij de Muziek-o-Theek leent u aangepaste muziekinstrumenten. Zij bieden mogelijkheden voor financiering voor het ombouwen van uw eigen instrument.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Fluitstudio.nl heeft ervaring met het aanpassen van ruim 175 blaasinstrumenten.
- Er bestaan bedrijven die elektronische en computergestuurde muziekinstrumenten aanbieden. Bijvoorbeeld: www.mybreathmymusic.com.
- Op de Hulpmiddelenwijzer: Wat is snoezelen?
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMuziekinstrument met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!