Vrijstaande bedgalg
Kost verliggen of verzitten steeds meer moeite? Met een bedgalg achter een bed of stoel is het mogelijk uzelf op te trekken en te verliggen of te verzitten. Ze bieden ook steun bij het overeind komen en weer gaan zitten. Bedgalgen heten ook wel papegaaien of bedheffers.
Laatst bijgewerkt op: 01-08-2023
Waarvoor dient een vrijstaande bedgalg?
Een bedgalg, papegaai of bedheffer helpt om te gaan verliggen, te draaien of rechtop te gaan zitten in bed. Bij een stoel kunt u de bedgalg ook gebruiken om veilig en met minder inspanning te gaan verzitten of overeind te komen en te gaan zitten. Een bedgalg maakt ook het werk van een mantelzorger of zorgverlener minder zwaar.
Hoe werkt een vrijstaande bedgalg?
Een vrijstaande bedgalg, papegaai of bedheffer is een standaard met een optrekbeugel achter uw bed of stoel. De voet van de standaard heeft een H, V of U vorm. Het handvat (triangel) is met de bevestigingsband in hoogte verstelbaar.
Belangrijk om te weten
- Houd rekening met het maximaal belastbaar gewicht en de montagevoorschriften van de fabrikant. Regelmatig van positie veranderen vermindert de kans op doorligplekken (decubitus).
- Bedgalgen zijn vaak tweedehands te koop.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Bedgalgen zonder wielen en met wielen.
- Bedgalgen met een bevestiging aan muur of plafond.
- en bedgalg die met een stang aan het bed zelf vastzit (zorgbedden).
- Bedgalgen voorzien van een triangelslot, zodat het handvat niet zoek raakt.
Alternatieven
- U kunt een touwladder gebruiken.
- Een pakpaal naast het bed of de stoel.
- Heeft u hulp? Dan kunt u samen de sta-op hulp gebruiken.
- Een vaste bedgalg die u vastmaakt aan het plafond of de muur.
- Een gewone bedbeugel of en elektrisch bedienbare bedbeugel (United Care Betty transferhulp). Hiermee komt u van lig- tot zitstand op de bedrand en vervolgens tot staan naast het bed.
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Lenen
Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.
Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:
- Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
- Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
- Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.
Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:
- Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
- Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
- Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.
Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.
Meer informatie
Op de Hulpmiddelenwijzer:
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVrijstaande bedgalg met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!