Personenalarmering, buitenshuis
Met een mobiel personenalarmeringssysteem draagt u of uw naaste een klein apparaatje (GPS-tracker) bij zich. Hiermee kan op afstand de locatie worden vastgesteld. Hiermee kan eventueel ook contact worden gelegd met vooraf ingestelde contactpersonen. Het apparaatje is gemakkelijk mee te nemen.
Laatst bijgewerkt op: 30-08-2023
Waarvoor dient personenalarmering?
Een mobiel alarmeringssysteem voor personen buitenshuis maakt het direct melden van een noodsituatie mogelijk. Als drager van het apparaatje kunt u via GPS worden opgespoord. Hierdoor krijgen mensen met een verhoogde kans op dwaalgedrag meer vrijheid en zelfstandigheid. Het neemt mogelijk ook ongerustheid bij mantelzorgers en zorgverleners weg. Veel GPS-trackers hebben een noodknop waarmee in geval van nood direct contact kan worden gemaakt met een mantelzorger, zorgverlener of zorgcentrale. U kunt dan eventueel een spreek-luister verbinding realiseren.
Hoe werkt personenalarmering?
Het apparaatje lijkt op een afstandsbediening en wordt bijvoorbeeld aan een broekriem, halsketting of polshorloge vastgemaakt. Het kan ook een mobieltje zijn. Met één druk op de knop wordt contact met een alarmcentrale of een zelfgekozen telefoonnummer (bijvoorbeeld van een familielid of mantelzorger) gemaakt. Via een app of een website ziet de contactpersoon op een kaart waar iemand zich bevindt. Sommige systemen bieden de mogelijkheid om een veilige zone in te stellen. Pas bij het verlaten van de veilige zone wordt een melding gestuurd naar de zorgcentrale, zorgverlener of mantelzorger (vaak met enkele minuten vertraging).
Belangrijk om te weten
- U heeft aanschafkosten en betaalt daarnaast bij veel systemen ook maandelijkse abonnementskosten.
- U kunt een personenalarm zelf instellen met een door u gekozen nummer of uw oproep naar een alarmcentrale laten gaan. Voor een alarmcentrale betaalt u abonnementskosten.
- Een polshorloge en sleutelhanger vergeet u minder snel mee te nemen.
- Bij dagelijks gebruik dient u een GPS-tracker elke avond op te laden.
- Veel GPS-trackers hebben een slechte of beperkte werking binnenshuis, alhoewel sommige systemen op dit punt zijn verbeterd.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Een standaard mobiele telefoon met een grote noodknop.
- Een mobiel toestel met noodknop en twee andere knoppen voor opnemen en stoppen van het gesprek.
- Polshorloge met noodknop en knoppen om te bellen.
- Een sleutelhanger met noodknop.
Alternatieven
- Gebruikt u een smartphone? Dan kunt u via instellingen uw locatie permanent delen.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Een handig overzicht van alle aanvraagformulieren voor personenalarmering van de zorgverzekeraars vindt u op www.alarmaanvragen.nl.
- Vilans onderzocht verschillende GPS systemen. Bekijk de video's.
- Op Zorgvannu.nl: Alarmknop voor ouderen en kwetsbaren.
- De Overheid: Hulp aan ouderen om langer thuis te wonen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPersonenalarmering, buitenshuis met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!