Tips voor mantelzorgers

Hulpmiddelen en tips maken de taken van mantelzorgers makkelijker. U geeft zelf mantelzorg of kent iemand die mantelzorger is. Mantelzorg verlenen is dankbaar, maar soms ook zwaar. U staat er als mantelzorger gelukkig niet alleen voor. Hieronder staan adressen en tips om advies en ondersteuning te vragen.


Daarnaast vindt u in de Hulpmiddelenwijzer hulpmiddelen die taken van de mantelzorger kunnen verlichten en de kwaliteit van leven van de verzorgde verbeteren. Denk aan tilliften, leefstijlmonitoring, fietsaanhangers voor rolstoelen of badliften. De zorg kunt u afstemmen tussen u en andere familieleden door bijvoorbeeld gebruik te maken voor de hiervoor speciaal ontworpen apps of via andere digitale platforms.

Mantelzorg en corona

Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor uw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Op Mantelzorg.nl vindt u antwoord op deze vragen en kunt u zelf ook uw vraag stellen.

Brochures met praktische handelingen

Wilt u snel een duidelijke uitleg over wat u als mantelzorger in een bepaalde situatie kunt doen of betekenen? Zoals aan- en uitkleden, toiletgang, gedragsverandering en verslaving? Bekijk de informatiekaarten met tips voor mantelzorgers op Zorg voor Beter.
Of ontdek veel informatie onder het thema mantelzorg het Vilans Kennisplein Zorg voor Beter of op het Vilans Kennisplein Gehandicaptensector.


Strip met uitleg voor mantelzorgers over steunkousen aantrekken
Eén van de strips uit de informatiekaarten over het aantrekken van steunkousen

Video's met praktische handelingen

Goed Gebruik
Bekijk de instructievideo’s op de website Goed Gebruik.

S@men Beter Thuis.
De website s@men beter thuis bevat veel instructievideo’s voor het verzorgen of verplaatsen van een naaste. Denk aan wassen in bed, helpen met douchen of verplaatsen in en rondom het huis. Ook op het YouTube-kanaal van S@men Beter Thuis vindt u tal van video’s die zijn bedoeld om u als mantelzorger te ondersteunen.
 
Een van de video's op het YouTube-kanaal van S@men Beter Thuis, met als titel: 'Wat iedere mantelzorger moet weten'

Informatie, advies en ondersteuning

Mantelzorg.nl (voorheen Mezzo)

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op hun website vindt u informatie over geldzaken, wonen, werk en steun en advies en bij welke organisatie u terecht kunt voor ondersteuning in uw eigen buurt.

 
Regelhulp

Bent u op zoek naar mantelzorgondersteuning in de buurt? Regelhulp laat zien op welke locaties u terecht kunt in uw omgeving, en welke ondersteuning u in uw eigen buurt kunt vinden.
 

Digitaal contactpunt voor mantelzorgers

De website Mantelzorger ben je niet alleen is een digitaal contactpunt. Voor advies, herkenning, contact en handige links.

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar kan uw regeltaken overnemen. Lees er alles over op Mantelzorgmakelaar.nl.

 

MEE

Stichting MEE is er voor iedereen met een handicap, beperking of chronische ziekte. Zij bieden steun aan mensen die door hun beperking problemen ervaren waardoor zij niet volledig aan het maatschappelijke leven kunnen deelnemen. Vind een MEE bij u in de buurt.

Vergoedingen en verlofregelingen

Op de ZorgWijzer vindt u een overzicht van zorgverzekeraars die eventuele vergoedingen bieden voor u als mantelzorger.

Het Zorgverzekering Informatie Centrum heeft een kennisdossier gemaakt met betrouwbare en actuele informatie over verlofregelingen bij mantelzorg. Het dossier bevat onder andere informatie over:
  • Vergoedingen en voorwaarden (financiële vergoedingen vanuit gemeenten).
  • Verlofregelingen bij langdurige mantelzorg (Wlz) en bij lichtere mantelzorg (Wmo).
  • Gevolgen van de verlofregelingen voor het salaris.

Mantelzorgers in balans blijven

Mantelzorg is zorgen voor een ander, maar ook goed voor uzelf zorgen. Het platform mantelzorgpower ondersteunt u als werkende mantelzorger. Met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. M-power staat voor Mantelzorg-power en voor 'empoweren': uzelf sterker maken.

Mantelzorg-power biedt 3 modules aan:

  • Aan de slag op het werk

  • Aan de slag met jezelf

  • Aan de slag thuis

Informatie over valpreventie

Valpreventie veiligheid.nl
Een val kan grote gevolgen hebben. Het liefste voorkomt u een val. Wilt u meer informatie over valpreventie? Kijk op Veiligheid.nl voor informatie, risico herkennen en advies.

Checklist risico's woning
Een checklist om de risico’s van een woning te kunnen inschatten, vindt u op de website zusterjansen.nl.

Voeding

Op het voedingscentrum vindt u: Mantelzorg voor ouderen, informatie, inspiratie en tips over gezonde voeding.
Eten op het kennisplein Gehandicaptensector of Kindmethandicap.nl/voeding.

Inhoud

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier