Lichttherapiebril

Een lichttherapiebril of daglichtbril vult het tekort aan daglicht aan. Vooral in de wintermaanden geeft een daglichtbril energie door blauwlichttechnologie die zonlicht nabootst. Ook helpt een daglichtbril bij slaapproblemen en biedt het ondersteuning bij onregelmatige werktijden. Vraag voor aanschaf bij uw behandelaar na of deze bril samen gaat met uw medicijnen, medische aandoeningen of (oog)ziekten.

Waarvoor dient een lichttherapiebril?

Een lichttherapiebril compenseert de gevolgen van te weinig daglicht door gebruik te maken van blauw licht, het werkzame gedeelte van licht.

Hoe werkt een lichttherapiebril?

U zet de bril iedere ochtend 20 à 30 minuten op, volgens de instructie van de leverancier. Hierdoor verhoogt u de energiebalans en voelt u zich minder vermoeid. Het licht helpt om de biologische klok te herstellen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Sommige daglichtbrillen zijn ‘slim’. Een app berekent uw eigen persoonlijke programma. Er zijn ook lichttherapielampen.
  • Hebt u last van winterdepressies? Hoewel lichttherapie thuis kan helpen, is het belangrijk dat u bij depressieve klachten altijd langs de huisarts gaat. Die kan u doorverwijzen naar een specialist. 
  • Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan met dekking voor lichttherapie. Overleg met uw zorgverzekeraar of een daglichtlamp, lichttherapiebril of wake-uplight wordt vergoed.
Alternatieven bij slaapproblemen Informatie
Lichttherapiebril Luminette

Wordt het vergoed?

Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS)
 

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 januari 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier