Hulpmiddelen bij ADHD of ADD
ADHD is een aandachtsstoornis met verschillende symptomen. Mensen met ADHD kunnen problemen ervaren met concentreren of de aandacht ergens bijhouden. Dit kan ook samen vallen met hyperactiviteit, het hoeft echter niet. ADD is officieel een subtype van ADHD en wordt vooral gekenmerkt door aandachtsproblemen. AD(H)D komt voor bij 3 tot 5 procent van de Nederlanders. Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die het leven met AD(H)D bij werken en studeren, wonen en uzelf organiseren makkelijker kunnen maken.
Laatst bijgewerkt op: 16-08-2024
Hulpmiddelen en ADHD of ADD
Werken en studeren
AD(H)D kan problemen geven op uw werk of opleiding. Misschien kunt u niet goed stil zitten of zich niet goed concentreren op een taak. Een concentratiescherm op uw werkplek plaatsen kan dan een oplossing zijn. Dit is een scherm van hout of kunststof dat u op de rand van uw tafel zet. Het zorgt voor minder prikkels van buitenaf, waardoor u zich beter kunt concentreren. Soms is dit ook te bereiken door een gehoorbeschermer of koptelefoon op te zetten. Als u moeite heeft met stilzitten kunt u een wiebelkussen op uw stoel leggen. Dit kussen is gevuld met lucht, waardoor het wiebelt. Door het wiebelen zijn uw spieren constant bezig om uw houding te corrigeren. U hoeft zelf minder te bewegen om zich te concentreren.
Wonen
Als u door uw AD(H)D vaak de neiging hebt om te bewegen, kan het fijn zijn om hier de juiste meubels voor in huis te hebben. Ook hier is een wiebelkussen handig. Met een schommelstoel kunt u een vergelijkbaar effect bereiken. Bij AD(H)D kunnen ook slaapproblemen voorkomen. Als u niet kunt slapen door uw AD(H)D kan een zwaartedeken fijn zijn. Door het gewicht geeft de deken druk, waardoor uw lichaam makkelijker tot rust komt. Ook een interactief sensorisch muziekkussen of slaaprobot helpen u om in slaap te vallen.
Uzelf organiseren
Door uw AD(H)D heeft u mogelijk meer moeite om uzelf goed te verzorgen, misschien vergeet u dingen die hiervoor belangrijk zijn. Een planbord kan u helpen om meer structuur in uw dag te brengen. Op een planbord kunt u per dag de (zorg)taken invullen die belangrijk voor u zijn. Als u liever een draagbare oplossing gebruikt, kunt u een organizer gebruiken. Met een geheugenklok kunt u de tijd van de dag zien en bijvoorbeeld een melding instellen als u bepaalde medicijnen moet innemen. Zorgrobots kunnen u ook helpen met uw dagelijkse (zorg)taken en planning.
Vergoedingswijzer
Voor sommige hulpmiddelen bestaat een vergoeding vanuit de basisverzekering via uw zorgverzekeraar. Hier geldt de eigen bijdrage, maar misschien heeft u ook een hoger eigen risico of een aanvullende verzekering. Neemt u vooral contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onze pagina over de Zorgverzekeringswet.
Meer informatie
- Op Thuisarts.nl over ADHD
- Adhd-nederland.nl is de website van ADHD centrum Nederland. U vindt hier een korte, maar duidelijke uitleg van wat ADHD en ADD is.
- Adhdcentraal.nl is het landelijke expertisecentrum voor ADHD en ADD. Op de website kunt u informatie vinden over AD(H)D en de effecten hiervan op uw leven.
- Op de site van de Hersenstichting.nl leest u uitgebreide informatie over ADHD, de kenmerken en eventuele behandelingen.
- De website van PsyQ heeft een pagina met uitgebreide informatie over AD(H)D.
- Op Regelhulp.nl van de Overheid over Kind met intensieve zorg.
- Op Zorgvannu.nl: Vlog 4: Drukvest tegen overprikkeling.
- Ondersteuning vanuit het UWV? Inspiratieverhaal: Nikita maakt haar werkdromen waar. Ze kijken hier echt naar mijn kwaliteiten.
- Voor senioren is nauwelijks psychische hulp beschikbaar: het is al te laat en het doet te weinig, denken behandelaars vaak. Het verhaal van Mia (66) laat zien wat een gemiste kans dat is. Haar diagnose ADHD kwam laat, maar wát een verlossing: eindelijk kreeg ze grip op de machinerie in haar hoofd. Artikel Correspondent oktober 2023: Mia (66) heeft ADHD, weet ze sinds kort. En dat helpt!