Traplift, stoel

Met een traplift met een stoel kunt u zittend langs een trap naar boven of beneden gaan. U kunt een traplift laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Bijna altijd wordt een traplift op maat van de woning gemaakt.

Waarvoor dient een traplift met stoel?

Met een traplift neemt u de trap zonder te hoeven lopen. Dit kan een oplossing zijn wanneer u thuis niet of niet veilig naar boven of beneden kunt komen. Bijvoorbeeld door weinig kracht in de benen of snel het evenwicht verliezen.

Hoe werkt een traplift met stoel?

Trapliften kunnen aan de binnen- of buitenzijde van de trap worden gemonteerd, afhankelijk van de situatie. De onderdelen (zitting, armleuningen en voetsteun) klapt u uit. Dan gaat u op het stoeltje zitten en drukt u op de bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt, werkt de traplift op de noodaccu. Het stoeltje heeft meestal een draaibare zitting, zodat u gemakkelijk op en van de stoel komt. U kunt de zitting, de armleuningen en de voetsteun meestal opklappen, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken.

Belangrijk om te weten

 • Een traplift is niet voor iedereen geschikt. Wanneer u moeite heeft met zitten en staan of het bedienen van apparaten kan het lastig en zelfs onveilig zijn om een traplift te gebruiken.
 • Wanneer anderen gebruik maken van de trap, let er dan bij het maken van de keuze voor een traplift op of zij ook veilig de trap op en af kunnen. Het is ook belangrijk of u de lift aan de binnenkant of buitenkant van de trap met bocht plaatst. De buitenkant is minder steil, maar anderen moeten dan over de smalle treden lopen. Zie ook een tip van een gebruiker in de krant van 30 november 2018.
 • Bij trappen smaller dan 60 cm kunt u kiezen voor een traplift met stoel die achterwaarts omhoog of omlaag gaat.
 • U kunt trapliften kopen, huren of leasen. Aanschafkosten lopen behoorlijk op.
 • U kunt ook een tweedehands traplift nemen, maar de rail is op maat gemaakt en meestal niet geschikt voor hergebruik. De rest meestal wel.
 • Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen om producten, onderhoud en service met elkaar te vergelijken.
 • Er bestaan ook speciale beugels die aan een speciale rail langs de trap bevestigd kunnen worden. U duwt ze vooruit terwijl u de trap op of af gaat. De beugels ondersteunen u bij het lopen over de trap en blokkeren op het moment dat u dreigt te vallen.
 • Er zijn trapliften met sta-plateau. Ander alternatief is een huislift.
 • Meer informatie? Maak gebruik van onze keuzehulp traplopen of kijk op veiligheid trap van de Hulpmiddelenwijzer.
 • Alternatief voor de traplift is de assistep.
 • Meer informatie over woningaanpassingen vindt u op Samen beter thuis.
 • Meer over hulpmiddelen voor traplopen op www.regelhulp.nl.
Video van traplift met stoel

Uitvoeringen

 • Er bestaan allerlei soorten en uitvoeringen, zoals trapliften die extra gewicht kunnen dragen, trapliften voor kinderen en trapliften geschikt voor blinden en slechtzienden.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 7 januari 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier