Arm-hand prothese

De arm-hand prothese vervangt een ontbrekende hand of arm en neemt de eenvoudige functies hiervan over. Ze dragen door hun gewicht ook bij aan een betere balans en een symmetrische ontwikkeling van de spieren. 

Waarvoor dient een arm-hand prothese?

Arm-hand prothesen nemen een aantal functies van de arm en hand over. Ook valt het ontbreken van de arm en/of hand minder op.

Hoe werkt een arm-hand prothese?

Een orthopedisch instrumentmaker meet een prothese aan. De prothese past op de plaats van de ontbrekende arm en/of hand. Een koker wordt op de stomp aangebracht waaraan de prothese wordt bevestigd. Er bestaan ook prothesen die direct op de huid worden gedragen (vacuümkokers).

Belangrijk om te weten

An Affordable 3D-Printed Arm

Uitvoeringen

  • Passieve arm-handprothese. U bedient deze prothese met de andere hand, bijvoorbeeld om de hand te openen of de elleboog te buigen.
  • Mechanische arm-handprothese (lichaamsbekrachtigd). U zet de prothese met trekdraden in beweging.Die draden lopen via bandages tussen de schouders. Door de schouderbladen te bewegen kunt u bijvoorbeeld de hand openen.
  • Myo-elektrische arm-handprothese. Spierbewegingen wekken elektriciteit op. Met gecontroleerde bewegingen stuurt u dank zij die elektriciteit bepaalde onderdelen van de prothese aan. U kunt dan bijvoorbeeld de hand laten grijpen of draaien. Deze prothesen wegen meer en vereisen voldoende spierfunctie.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 29 juni 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Prothese dragen

Zoek verder op

Prothese dragen (3)
 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier