Elektrische deur
Elektrische deuren zorgen er voor dat u door deuren kunt lopen of rijden zonder de deuren zelf te hoeven openen, sluiten en openhouden.
Laatst bijgewerkt op: 04-08-2023
Waarvoor dient een elektrische deur?
Met elektrische deuren hoeft u of uw mantelzorger/begeleider geen kracht te zetten om een deur te openen en te sluiten. U kunt de deur ook vanuit de rolstoel bedienen.
Hoe werkt een elektrische deur?
Elektrische deuren worden bediend met een deuropener die een deur of deursysteem ontgrendelt of juist vergrendelt.
Belangrijk om te weten
- Deuren hebben een belangrijke rol als vluchtroute, bijvoorbeeld bij brand. Tips voor brandveilig wonen.
- Elektrische deuren komen voor als binnen- en buitendeuren en als enkele of dubbele deuren.
- U kunt de sluitingstijd meestal instellen.
- Bij stroomuitval werken elektrische deuren alleen op een noodstroomvoorziening.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Deuren met een elektrische dranger. Deze deuren zwenken door een elektrisch bediend veersysteem naar buiten open en sluiten automatisch.
- Elektrische schuifdeuren. Deze deuren schuiven automatisch helemaal of gedeeltelijk open naar de zijkanten en sluiten automatisch.
- Elektrische draaischuifdeuren. Deze deuren draaien open om hun as en schuiven dan over een rail naar de zijkanten. Daardoor nemen ze weinig ruimte in.
- Elektrische balansdeuren. Deze deuren klappen niet volledig naar buiten open, maar schuiven voor een deel weg naar de zijkanten. De deuren vangen daardoor minder wind als u ze als buitendeur opendoet.
Alternatieven
- Soms is de bediening van elektrische deuren onderdeel van andere geautomatiseerde bediening in een huis (omgevingsbesturing), zoals het automatisch openen van ramen of gordijnen.
Wordt het vergoed?
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de WMO
Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Het keukentafelgesprek gaat over:
- Wat u zelf kunt.
- Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
- Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”
Wie bepaalt of beoordeelt dit?
De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:
Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).
Informatie
- Neem voor informatie op maat contact op met uw eigen gemeente.
- Komt u er niet uit? Bezoek dan het Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Meer informatie
- Het werken met toegangscodes of pasjes kan leiden tot vrijheidsbeperking. Alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: Alternatievenbundel: Inspiratie voor vrijwillige en passende zorg (2020).
- Meer over woningaanpassingen op www.regelhulp.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactElektrische deur met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!