Vergoedingen hulpmiddelen

Welk hulpmiddel wordt door wie en via welke wet of regeling vergoed? Waar klop ik als eerste aan? De keuzehulp leidt u naar deze eerste stap in de wereld van vergoedingen. Kleine alledaagse hulpmiddelen koopt u in een huishoudwinkel, hulpmiddelenwinkel of tweedehands. Ezelsbruggetje: zou ik het zelf sowieso hebben aangeschaft, dan volgt er geen vergoeding. Neem iets als bestek; aangepast bestek krijgt u niet vergoed. Dat heet algemeen gebruikelijk. Let op: In de keuzehulp worden geen bedragen genoemd.

 

Tips:

  • Wilt u in aanmerking komen voor een vergoeding en heeft u een medische indicatie? Wacht op goedkeuring van de vergoedende instantie voordat u iets koopt.
  • Gaat u met uw gemeente praten over hulpmiddelen en zorg (keukentafelgesprek) dan heeft u recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner, geef dit aan bij het aanvragen van het gesprek.
  • U kunt ook via uw zorgverzekeraar hulp krijgen bij het vinden van de zorg die bij u past. Zorgverzekeraars geven zorgadvies, doen aan wachtlijstbemiddeling en helpen u bij uw keuze voor de juiste zorgaanbieder. Dit geldt alleen voor de zorg die u vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) ontvangt. Zie voor meer informatie: Wat als u er niet uitkomt - zorgverzekeraar.
  • Wilt u geen zorghulpmiddelen in natura, vraag dan een indicatie aan voor een pgb. Informatie kunt u vinden op www.overheid.nl.
  • Heeft u een laag inkomen, informeer bij uw gemeente voor ondersteuning in de vorm van aanvullende bijstand.

Wetten en regelingen:

2020-Wie-en-wat-hoort-bij-welke-zorgwet-infographic.png
Een overzicht: Wie en wat hoort bij welke zorgwet? (pdf 2020) Zorg voor Beter.

Bent u een zorgverlener en wilt u meer weten over wetten, regelingen en vergoedingen om uw klanten beter te kunnen bijstaan? Niet gevonden wat u zocht? Neem dan contact met ons op.

Aan de informatie in deze documenten kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier