Toetsenbordaanpassing

Een toetsenbordaanpassing vervangt een standaard toetsenbord van een computer of maakt deze eenvoudiger te gebruiken. De meeste aanpassingen betreffen het werken met de handen (motorisch). Er bestaan ook aanpassingen om toetsen beter te kunnen zien/ onderscheiden.

Waarvoor dient een toetsenbordaanpassing?

Toetsenbordaanpassingen en aangepaste toetsenborden verminderen fouten met aanslagen door bijvoorbeeld bevende handen of slecht zien. Andere toetsenborden en aanpassingen zijn geschikt voor één hand of bij ongecontroleerde bewegingen. Grote letters, cijfers en tekens verbeteren het kunnen zien en onderscheiden van toetsen, net als een goed contrast.

Hoe werkt een toetsenbordaanpassing?

De meeste aanpassingen en aangepaste toetsenborden zijn hardware oplossingen. De toestenborden zijn verschillend voor de diverse doelgroepen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • U kunt speciale letterstickers op de toetsen plakken om ze beter van elkaar te kunnen onderscheiden.
Alternatief
 • Soms kan software oplossing uitkomst bieden, bijvoorbeeld het projecteren van een toetsenbord op het beeldscherm dat u bedient met aanraking of een laserstraal.
Informatie
Toetsenbord met grote letters - Vergroting software.

Uitvoeringen

 • Afdekplaten. U plaatst een afdekplaat boven het standaardtoetsenbord. In de afdekplaat zitten uitsparingen voor de toetsen. Daardoor slaat u niet meer naast elkaar liggende toetsen tegelijk aan.
 • Vergrote toetsenborden. Deze toetsenborden hebben grote toetsen die verder uit elkaar staan. Daardoor slaat u niet snel letters dubbel aan. Bovendien kunt u de toetsen beter zien.
 • Verkleinde toetsenborden. Deze toetsenborden hebben (zeer) kleine toetsen die dicht bij elkaar staan. U bedient het toetsenbord met één vinger of met een speciaal pennetje. Deze toetsenborden maken typen mogelijk voor mensen die hun handen moeilijk kunnen verplaatsen.
 • Aanpasbare toetsenborden. Bij deze toetsenborden bepaalt u zelf welke toets waar staat op het toetsenbord. Daarvoor heeft u wel software nodig.
 • Eenhandige toetsenborden.
 • Flexibele toetsenborden. Deze rubberen toetsenborden gaan minder snel stuk als ze vallen, bijvoorbeeld door onverwachte bewegingen. Ze zijn bovendien afwasbaar.
 • Toetsenborden via beeldscherm. U bedient het toetsenbord via het beeldscherm, bijvoorbeeld door het aanraken van het scherm of door het aanwijzen van een toets met een laserstraal.
 • Ergonomische toetsenborden. Deze toetsenborden helpen dank zij hun ontwerp om overbelasting van arm, hand en schouder te voorkomen.
 • Çontrast toestenborden. Deze toetsenborden zorg voor een rustiger beeld en de kleur geel zorgt voor meer contrast en daarmee beter zicht.

Wordt het vergoed?

Het hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet (gemeente) of de WIA (UWV). Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het UWV. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 19 mei 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier