Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Muisvervanger, hardware

Muisvervangers bieden een oplossing als het besturen van de standaardmuis van een computer moeilijk gaat of niet lukt. Er bestaan muizen die door een speciale vormgeving moeilijkheden met het werken er mee kunnen verhelpen of voorkomen. U kunt ook een muis nemen die vingerbewegingen vervangt.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 07-09-2023

    Waarvoor dient een muisvervanger?

    Muisvervangers kunnen het besturen van de computer met een muis mogelijk of gemakkelijker maken. Muisvervangers voorkomen ook RSI-klachten als u de muis veel gebruikt.

    Hoe werkt een muisvervanger?

    Een muisvervanger (hardware) neemt de plaats van de standaardmuis in. De muisvervanger is met of zonder draad verbonden met de computer. Bijvoorbeeld: Trekbal of trackball, aanraakscherm, joystick en oog en hoofdbesturing.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Er bestaan speciale voetbediende muizen. Hierbij wordt het klikken met de hand vervangen door schakelaars in een voetpedaal.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • De iTremor Mouse is een interfacekastje dat zorgt dat u de muis nauwkeurig kunt besturen. En is speciaal ontwikkeld voor mensen met o.a. Parkinson, spasmen, ALS, spierdystrofie en spieratrofie.
    • Ergonomisch vormgegeven muizen. Deze muizen hebben een ontwerp dat rekening houdt met de natuurlijke stand van schouders, armen en handen. U kunt de knoppen gemakkelijk bedienen. Er bestaan veel verschillende ergonomische muizen.
    • Trekbal of Trackball. Deze werkt als een omgekeerde muis: u beweegt de cursor door het rollen van een grote bol. U verplaatst daardoor uw arm niet.
    • Aanraakgevoelige muizen (touchpads). U bestuurt de cursor en de klikfuncties door met uw vinger een aanraakgevoelig oppervlak aan te raken. Dit werkt heel licht.
    • Joysticks. Met een pook bestuurt u de cursor en vervangt u het klikken. Kleine joysticks vervangen de muis als u weinig kracht heeft. Robuuste joysticks gebruikt u bij ongecontroleerde bewegingen.
    • Eye- en headtrackersof oogbesturing. Oog- en hoofdbewegingen nemen het besturen met de vinger over. Bij zowel lichamelijke als geestelijke beperkingen.
    • Aanraakschermen (touch screens). U raakt met een vinger de gewenste plek aan en geeft daarmee een opdracht aan de computer.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMuisvervanger, hardware met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: