Steunkousen

Steunkousen geven verlichting bij verschillende medische indicaties of lichamelijke klachten. Denk aan spataderen, trombose, diabetes of reuma.

Waarvoor zijn steunkousen bedoeld?

Steunkousen zijn elastische kousen die helpen tegen zware benen of vermoeide benen en oedeem (overmatige ophoping van vocht). Hoe werkt het? Dankzij de compressietechnologie in de steunkousen wordt het bloed vanuit de benen teruggeduwd richting het hart. Deze stimulatie van de bloedcirculatie in de benen voorkomt vermoeide en zware benen en zorgt voor een betere doorbloeding. 

Steunkousen aantrekken: waar moet u op letten?

Heeft u moeite met het aantrekken van steunkousen? Met speciale aantrekhulpmiddelen kunt u dit zelfstandig doen. Dit is handig wanneer u rugklachten heeft of als u onvoldoende kracht in uw handen of armen heeft. Met een aantrekhulpmiddel is het optrekken van de kousen makkelijker. Er zijn verschillende aantrekhulpen verkrijgbaar.

Belangrijk om te weten

Heeft u vragen op sociaal of emotioneel gebied, dan kan een maatschappelijk werker of patiëntenvereniging u verder helpen:
 
  • Harteraad: de vereniging houdt zich zowel landelijk als regionaal bezig met informatievoorziening, lotgenotencontact, leefstijl en bewegen, belangenbehartiging en vakantieweken.
  • Patiëntennetwerk NLNet: internetplatform met uitgebreide informatie over lymfoedeem en lotgenotencontact.
Instructiefilm Steunkousen aantrekken

Welke soorten steunkousen zijn er?

Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen. Je kunt steunkousen onderverdelen in 4 verschillende drukklassen. Steunkousen die verlichting geven bij lichte problemen vallen in drukklasse 1 en worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Therapeutische elastische kousen vallen in drukklassen 2, 3 en 4. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar komen wel ten laste van uw eigen risico. 

 

Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De kniekous komt het meeste voor. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk. Welke kous het beste bij u past, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd en uw persoonlijke wensen. Laat u daarom goed adviseren door een consulent.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 7 januari 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Diabetes

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier