Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Crankaanpassing

Bij minder kracht in de benen of wanneer het buigen van heup en knie lastig is, kan met een crankaanpassing het pedaal van de fiets hoger of lager worden afgesteld. Ook aandrijving met één been is mogelijk.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 04-08-2023

    Waarvoor dient een crankaanpassing?

    Met crank- of krukaanpassingen wordt het pedaal hoger of lager afgesteld bij het trappen. Verschillende hoogtes per been instellen is mogelijk.

    Hoe werkt een crankaanpassing?

    De crank is een opzetstuk op de trapas. De trapper wordt hieraan bevestigd, op de gewenste hoogte. U kunt zo gemakkelijker bij de pedalen of het verandert uw traphouding waardoor het fietsen minder belastend is. Aan beide zijden van de fiets toepasbaar. 

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Ook tijdelijke crankaanpassingen zijn mogelijk.
    • U kunt bij sommige leveranciers een crankaanpassing op proef aanvragen.
    • Revalidatiecentra of fietsspeciaalzaken bieden hulp bij uw fietsaanpassing.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    Er zijn verschillende crankaanpassingen mogelijk:

    • Een stilstaande crank is een crank aan één zijde van de fiets die niet meebeweegt. Geschikt voor fietsen met één been of prothese.
    • Crankverkorters voor gebruik bij verschil in beenlengte. Ze zijn voorzien van een aantal stelgaten. De afstand tot het pedaal wordt bepaald door de binnenlengte van het been.
    • Excentrische crank verandert de draaicirkel van het pedaal. Bij verlaging van het draaipunt hoeft de knie of de heup tijdens het trappen minder te buigen. Het strekken van het been moet wel in enige mate mogelijk zijn.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactCrankaanpassing met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Deel deze pagina via: