Trappen, veiligheid

Voelt traplopen onveilig? Heeft u minder kracht in uw benen? Ziet u minder goed? Met eenvoudige maatregelen vergroot u de veiligheid en het gemak van traplopen. Er bestaan ook oplossingen als traplopen niet of nauwelijks gaat.

Waarvoor dient een veilige trap?

U kunt veiliger en makkelijker op een trap lopen als u aanpassingen aan treden, trapleuning of trappenhuis aanbrengt. U beweegt dan van zelf meer en maakt ook (meer) gebruik van de andere verdieping. Ook als u niet of nauwelijks kan lopen op een trap bestaan er oplossingen: een traplift of een huislift. Soms is verhuizen naar een huis zonder trappen een oplossing.

Hoe werkt een veilige trap?

Traplopen nog mogelijk:
  • Antislip aanbrengen om wegglijden te voorkomen. Voorbeelden: zelfklevende strips of antislip spray. Trapneuzen met antislip profiel kunnen binnen en buiten worden gebruikt. Het aanbrengen van antislip wordt meestal gecombineerd met andere aanpassingen aan de trap. Antislip schoenen zijn een must.
  • Steunen aanbrengen. Iemand moet zich steeds goed kunnen vasthouden, bijvoorbeeld aan een leuning. Een extra leuning of het aanpassen van de hoogte van de leuning kan al helpen. Er bestaat ook een inklapbare beugel die vastzit aan een eigen rail langs de trap. Deze beugel duwt u onder het lopen naar boven of beneden. De beugel blokkeert automatisch als u dreigt te vallen.
  • Verlichting aanbrengen. Goede verlichting is heel belangrijk. Extra veiligheid wordt gerealiseerd als de verlichting op gevaarlijke plekken automatisch inschakelt door een bewegingssensor. Speciale verlichting of contrasterende kleuren op de treden maken de treden beter zichtbaar. Verlichting die automatisch aan en uitgaat (video)
  • Treehoogte verkleinen. De hoogte tussen traptreden kan te groot worden. Met het aanbrengen van tussentreden (speciale blokken) op elke trede wordt de hoogte kleiner.
  • Trapassistent of traphulp. De beugel helpt u de trap op en af.
Traplopen (bijna) niet meer mogelijk:
  • Als u (bijna) niet meer kunt traplopen, bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit, kan een traplift een oplossing bieden. De meest gebruikte traplift is een stoellift: een zitting die langs een rail omhoog en omlaag kan. Om een stoellift te gebruiken, moet u nog wel zelfstandig kunnen overschuiven van de rolstoel op de stoellift en omgekeerd. Ook moet u uw evenwicht in orde zijn. Overigens heeft u in dat geval op de andere verdieping ook een rolstoel, (douche)stoel op wielen of een tillift op wielen nodig. Er bestaan ook trapliften waarop u kunt staan: de staplateauliften of statrapliften.
Zelf plaatsnemen op een stoellift niet mogelijk:
  • Er bestaan verschillende oplossingen. Allereerst de plateautraplift of plateaulift. U rijdt de rolstoel waarin u zit op een platform en na gebruik er weer af. Dat platform gaat langs een speciale rail omhoog of omlaag. Een andere oplossing is de zweeflift. Dat is een soort takel waarmee u -terwijl u in de rolstoel zit- wordt opgetild en via een rail aan het plafond van de ene plek naar de andere kan komen. Iemand anders moet de zweeflift bedienen. Weer een andere oplossing is een huislift zonder schacht, die u wel zelfstandig kunt bedienen. Dat is een soort cabine die tussen twee woonlagen op en neer kan. Tenslotte bestaan er nog huisliften met een schacht.
Tekst mede gebaseerd op G. van Rhee, EBD Techniek.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Laat u goed informeren welke oplossing nu -en in de toekomst!- het beste voor u is. Een ergotherapeut kan u hierbij ondersteunen, denkt u hierbij aan ziektes die in de tijd verergeren als Parkinson en Huntington.
  • Wilt u voor een vergoeding in aanmerking komen? Teken nooit een contract of schaf nooit een lift aan als u nog geen toestemming van de gemeente heeft. Tenzij u de lift zelf betaalt.
  • Onderhoud en service zijn extra belangrijk bij liften.
Informatie
Assistep Informative video (Dutch)

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 4 januari 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier