Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Ademen gaat zwaar en de longen kunnen niet genoeg zuurstof opnemen. Dit zorgt voor problemen als hoesten en benauwdheid, alles kost meer energie, zelfs de kleinste dingen die u dagelijks doet. Astma en COPD zijn allebei ontstekingen in de luchtwegen, het zijn wel twee verschillende ziektes.  Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips bij dagelijkse bezigheden als boodschappen doen, maaltijd bereiden en douchen.

2023%20foto-copd

Inhoud

    Inhoud

     

    YouTube video thumbnail

    Hulpmiddelen bij COPD 

    Boodschappen doen 

    Met lopen bouwt u aan uw conditie, als u bijvoorbeeld dicht bij de winkels woont kunt u de boodschappen in een rugzak meenemen. Dit draagt makkelijker en het kost u minder energie. U kunt gebruik maken van een boodschappenwagentje of trolley. Er is er ook een met een zitje, u kunt dan gaan zitten als u moe bent. Woont u verder van de winkels? Laat u rijden, denk aan de bus, of een buurtmobiel. Dan kunt u uw energie sparen voor het boodschappen doen zelf. Boodschappen doen is zwaarder dan u denkt, maak hierin een afweging: elke dag een paar (lichte) boodschappen of met de bus en boodschappenwagentje voor veel of zware boodschappen en wissel dit indien mogelijk af. Houd ook rekening met uw andere activiteiten van die dag of gedurende de week.

    Maaltijd bereiden

    Veel huishoudelijke karweitjes gebeuren staand, u kunt echter al energie en kracht sparen als u tijdens het koken, douchen of strijken gaat zitten. Voor de maaltijd kunt u van tevoren een plan maken, in de ochtend bijvoorbeeld aardappels en groenten panklaar maken. Dan heeft u voor het koken zelf meer energie en als u zuurstof heeft, hoeft u deze niet te gebruiken bij het gasfornuis. Zorg dat u alles bij de hand heeft, niet veel hoeft te reiken en bukken en dat u hulpmiddelen gebruikt: scherpe messen, potopener, afgietdeksel en kookmandje. Maak keuzes bij activiteiten: wat vindt u belangrijk, wat wilt u zelf doen en waar kunt of wilt u hulp bij vragen.

    Douchen 

    Het kost veel energie: uitkleden, douchen, wassen, afdrogen en weer aankleden. Als u een plan maakt en rustpauzes inlast, is het minder vermoeiend en heeft u de rest van de dag ook nog energie voor andere activiteiten. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden: Voor het douchen zet u alles klaar en binnen handbereik. Maak kleine bewegingen en zet de douche niet te heet. Dit zorgt voor stoom waar u last van kunt krijgen, u kunt natuurlijk ook de deur open laten staan. Gebruik beugels voor ondersteuning en houvast en gebruik een douchezitje als u liever zittend doucht. Als meteen daarna afdrogen te veel is, kunt u ook een badcape of badjas gebruiken. Deze zorgen dat u niet koud wordt en nemen al vocht op. Lees bijvoorbeeld nog even een boek of tijdschrift. Kleed u daarna op een plek aan waar u de ruimte heeft, neem hier ook ruim de tijd voor. 

    Vergoedingswijzer 

    Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die niet/wel vergoed worden door de zorgverzekeraar/gemeente/ UWV/Fonds. Wel of niet met een eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de specifieke pagina over het hulpmiddel op de Hulpmiddelenwijzer. 

    Meer informatie 

    • Longfonds.nl wil bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. 
    • Thuisarts.nl over COPD, klachten en behandelingen.  
    • Praten met andere mensen die COPD hebben kan opluchten. Zij weten als geen ander hoe het dagelijks leven met COPD eruit ziet. Dit geeft steun en helpt u om het een plek te geven. Op het Longforum, bij Longpunten en de Digitale Koffietafels kunt u anderen ontmoeten met COPD. U kunt er terecht voor tips en adviezen en om ervaringen te delen. 
    • Fysiotherapie bij COPD. Waar medicatie vaak tekortschiet, is fysiotherapie bewezen effectief ter verlichting van klachten en beperkingen bij mensen met COPD. Artikel Huisarts en Wetenschap (2019, pdf)
    • Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning voor iedereen die te maken heeft met chronische ademhalingsondersteuning. Mensen die thuis beademd worden en hun mantelzorgers, maar ook vrijwilligers, hulpverleners, verzekeraars en beleidsmedewerkers.

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Er zijn geen tips.

    Deel deze pagina via: