Zitting voor rolstoel

Zittingen voor rolstoelen bieden u comfort bij het zitten en rijden in een rolstoel. Een zitting moet goed passen bij uw wensen, bijvoorbeeld als u lang zit of juist veel rijdt.

Waarvoor dient een zitting voor rolstoel?

Zittingen voor rolstoelen ondersteunen uw zithouding en bieden steun en comfort en helpen misschien doorligplekken te voorkomen.

Hoe werkt een zitting voor rolstoel?

Zittingen voor rolstoelen moeten de druk goed verdelen en voldoende ondersteuning bieden. Dat gebeurt door de keuze van materialen en door de al dan niet persoonlijke vormgeving van de zitting. Ook de breedte en diepte bepalen of u goed kunt zitten. Als de zittingen geschikt zijn voor het voorkomen van doorligwonden, moeten ze ademen en vocht kunnen opnemen.

Belangrijk om te weten

Uitvoeringen

Voorbeelden van speciale zittingen:
  • Plankzittingen. Dit zijn harde platen met een dunne laag schuimrubber. Op plankzittingen kunt u antidecubitus kussens zetten, die door ophogingen op hun plaats blijven. De schuine hoek van de plankzitting kunt u meestal zelf instellen.
  • Arthrodesezittingen. Het voorgedeelte van de zitting heeft 2 delen, waarvan u er in ieder geval één schuin omlaag kan zetten. Hierdoor hoeft u uw bovenbeen niet omhoog te houden, bijvoorbeeld bij een stijve heup.
  • Antidecubitus zittingen. Deze zittingen helpen mogelijk doorligplekken door langdurig zitten te voorkomen. Antidecubitus zittingen hebben vier belangrijke eigenschappen: ze verdelen de druk goed en bieden voldoende ondersteuning. Verder moeten ze ademen en vocht kunnen opnemen. Raadpleeg een deskundige als u een antidecubitus zitting of kussen wilt.
  • Contourzittingen. Deze zittingen hebben een anatomische vorm waar het zitvlak en de bovenbenen goed in passen. Er zit een ruime uitsparing waar de stuit op de zitting rust. U gebruikt contourzittingen als u veel en langdurig zit.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 13 augustus 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Dwarslaesie

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier