Zitting voor rolstoel
Zittingen voor rolstoelen bieden u comfort bij het zitten en rijden in een rolstoel. Een zitting moet goed passen bij uw wensen, bijvoorbeeld als u lang zit of juist veel rijdt.
Laatst bijgewerkt op: 15-07-2023
Waarvoor dient een zitting voor rolstoel?
Zittingen voor rolstoelen ondersteunen uw zithouding en bieden steun en comfort en helpen misschien doorligplekken te voorkomen.
Hoe werkt een zitting voor rolstoel?
Zittingen voor rolstoelen moeten de druk goed verdelen en voldoende ondersteuning bieden. Dat gebeurt door de keuze van materialen en door de al dan niet persoonlijke vormgeving van de zitting. Ook de breedte en diepte bepalen of u goed kunt zitten. Als de zittingen geschikt zijn voor het voorkomen van doorligwonden, moeten ze ademen en vocht kunnen opnemen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Plankzittingen. Dit zijn harde platen met een dunne laag schuimrubber. Op plankzittingen kunt u antidecubitus kussens zetten, die door ophogingen op hun plaats blijven. De schuine hoek van de plankzitting kunt u meestal zelf instellen.
- Arthrodesezittingen. Het voorgedeelte van de zitting heeft 2 delen, waarvan u er in ieder geval één schuin omlaag kan zetten. Hierdoor hoeft u uw bovenbeen niet omhoog te houden, bijvoorbeeld bij een stijve heup.
- Antidecubitus zittingen. Deze zittingen helpen mogelijk doorligplekken door langdurig zitten te voorkomen. Antidecubitus zittingen hebben vier belangrijke eigenschappen: ze verdelen de druk goed en bieden voldoende ondersteuning. Verder moeten ze ademen en vocht kunnen opnemen. Raadpleeg een deskundige als u een antidecubitus zitting of kussen wilt.
- Contourzittingen. Deze zittingen hebben een anatomische vorm waar het zitvlak en de bovenbenen goed in passen. Er zit een ruime uitsparing waar de stuit op de zitting rust. U gebruikt contourzittingen als u veel en langdurig zit.
Alternatieven
- Losse zitkussens voor rolstoelen, waarmee u de zitting meer op uw maat kunt maken of om meer comfort te krijgen.
- Antidecubitus kussens voor rolstoelen die mogelijk doorligwonden voorkomen.
- Zitorthesen of op maat gemaakte zitvoorzieningen die optimaal comfort bij langdurig zitten bieden.
Wordt het vergoed?
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de WMO
Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Het keukentafelgesprek gaat over:
- Wat u zelf kunt.
- Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
- Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”
Wie bepaalt of beoordeelt dit?
De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:
Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).
Informatie
- Neem voor informatie op maat contact op met uw eigen gemeente.
- Komt u er niet uit? Bezoek dan het Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Hulpmiddelen vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)
Als uw aanvraag voor langdurende zorg via het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is goedgekeurd, krijgt u een indicatie voor Wlz-zorg. U betaalt een eigen bijdrage voor deze zorg. Als u recht heeft op een Wlz-hulpmiddel én deze echt nodig heeft, krijgt u deze vergoed via de Wlz.
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”.
Wie bepaalt en beoordeelt dit?
Bij verblijf in een instelling:
- Uw zorginstelling bepaalt en beoordeelt of u een Wlz hulpmiddel nodig heeft, de zorginstelling doet ook de aanvraag en de afhandeling voor u.
Let op! Een persoonlijk mobiliteitshulpmiddel vraagt u direct aan bij uw zorgkantoor, zij beoordelen welke u nodig heeft en regelen het hulpmiddel.
Als u thuis woont:
- Alleen hulpmiddelen voor toezicht en verpleging en verzorging komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wlz. Uw thuiszorgaanbieder bepaalt en beoordeelt of u dit hulpmiddel nodig heeft, de aanvraag en het bestellen loopt via hen.
Let op! Bij verblijf thuis vallen de meeste hulpmiddelen onder de Zvw of de Wmo. Dit dient u via uw zorgverzekeraar te regelen of via de gemeente.
In de Brochure Hulpmiddelen Wet langdurige zorg | Brochure | Zorginstituut Nederland vindt u alle informatie en voorbeelden. U kunt gebruik maken van een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS
Meer informatie
- Over verzorgingsmiddelen op www.regelhulp.nl.
- Over decubitus op www.thuisarts.nl en www.nhg.org.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZitting voor rolstoel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!