Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Onderlegger bij incontinentie

Onderleggers bij incontinentie gebruikt u om beddengoed, matrassen of (rol)stoelzittingen te beschermen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 24-07-2023

    Waarvoor dient een onderlegger?

    Incontinentie-onderleggers absorberen urine, het beschermt uw bed of (rol) stoel. De onderleggers zijn in verschillende maten en soorten materiaal verkrijgbaar.

    Hoe werkt een onderlegger?

    Een onderlegger ter bescherming van incontinentie is van vochtafstotend, (wasbaar) materiaal. De onderlegger bestaat uit diverse lagen. Een zachte, huidvriendelijke bovenlaag die ook de terugslag van de urine voorkomt. Een absorberende laag en een laag om de geur op te nemen. Een tussenlaag zorgt voor de juiste verdeling van de urine. U plaatst de onderlegger op de matras. Voor meer comfort is onder het hoeslaken ook een optie.

    Belangrijk om te weten

    • Onderleggers verschillen in absorptie vermogen, kies één die bij uw situatie past.
    • Duurzaam alternatief: wasbare onderleggers. Let op het etiket of ze geschikt zijn voor de wasmachine en droger.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Wegwerpexemplaren, bijvoorbeeld bij de kraamzorg.
    • Onderleggers met handvatten, instopstroken of handvatten en instopstroken.
    • Incontinentiehoeslakens. Let ook hier op de was en droogvoorschriften.

    Alternatieven

    • Er zijn verschillende materialen die u op uw lichaam zelf kunt dragen: Meer informatie over incontinentie en hulpmiddelen.
    • Apps bij incontinentie bijvoorbeeld geven informatie over uw plas- en blaasprobleem. De ene app helpt u bij het behandelen van uw plas- en blaasproblemen of geven een seintje als u naar het toilet moet. Er zijn ook apps die motiveren om bekkenbodemspieroefeningen te doen of een app die u helpt bij het vinden van een wc in de buurt.
    • Naast speciale bekkenbodemspieroefeningen kunt u ook gebruik van een bekkenbodemtrainer.

    Wordt het vergoed?

    Wordt het vergoed?

    De onderleggers worden niet vergoed. Bij een ernstige indicatie kunt u overleggen met uw zorgverzekeraar of dit misschien wel mogelijk is.

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOnderlegger bij incontinentie met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: