Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Huidbeschermingsmiddelen bij incontinentie

Huidbeschermingsmiddelen bij incontinentie voorkomen beschadigingen van de huid die veroorzaakt worden door het dragen van incontinentiehulpmiddelen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dienen huidbeschermingsmiddelen?

    Huidbeschermingsmiddelen bij incontinentie voorkomen inwerking op en verweking van de huid door urine en ontlasting. De huid raakt beschadigd of geïrriteerd door 'broei' als gevolg van warmte en vocht. Of door schuren en drukken van continentiehulpmiddelen. Andere huidverzorgingsmiddelen brengen een beschermend laagje aan om de vervelende gevolgen van het vastzetten van katheters minder te maken, bijvoorbeeld op de penis. Weer andere maken een grondige reiniging mogelijk zonder de huid te beschadigen door het wrijven.

    Hoe werken huidbeschermingsmiddelen?

    Huidbeschermingsmiddelen en huidverzorgingsmiddelen worden op de gevoelige delen van de huid gesmeerd of gesprayd. Reinigingsdoekjes en huidbeschermingsdoekjes bevatten een lotion die een beschermend laagje achterlaat.

    Belangrijk om te weten

    • Bij warm weer bestaat er groter risico op huidproblemen.
    • Niet alle gangbare producten hebben een gewenst effect, bijvoorbeeld babyproducten zijn minder geschikt voor volwassenen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    Veelgebruikte producten voor huidbescherming en huidverzorging:

    • Zinkhoudende producten: vettige zalf, crème of olie die de huid droog houdt.
    • Lanolinehoudende producten: crème of olie die de huid vochtig houdt.
    • Barrièreproducten: vochtwerende crème of spray.
    • Reinigingsdoekjes laten na grondige reiniging een laagje lotion achter.
    • Huidbeschermingsdoekjes brengen een beschermlaag op de huid aan.

    Alternatieven

    • Hoe beter de incontinentiemiddelen bij u passen en comfortabel zitten, hoe minder ze schuren en drukken. Hiermee voorkomt u huidirritaties en -beschadigingen.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHuidbeschermingsmiddelen bij incontinentie met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 20-07-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: