Tips bij schoffelen en harken
Tips, hulpmiddelen en alternatieven voor schoffelen en harken bij verminderde kracht of eenhandigheid of als u in een rolstoel in de tuin werkt.
Laatst bijgewerkt op: 29-05-2024
Voorbereiding
- Zorg dat het tuingereedschap past bij uw lengte. Een te lange of te korte steel kan zorgen voor onnodige spanning in uw rug of armen.
- Zorg dat uw rug recht blijft tijdens het harken of schoffelen. Buig niet te veel en draai niet vanuit de romp.
- Als u lang bezig bent, wissel regelmatig van hand om overbelasting aan één kant te voorkomen.
- Buig door uw knieën en gebruik de kracht van uw benen om te duwen en te trekken, niet alleen met uw armen en rug.
- Neem pauzes om te rusten en uw spieren te ontspannen. Verdeel het werk in kleinere stukjes of onderdelen.
- Houd het tuingereedschap scherp, dat voorkomt dat u onnodig kracht moeten zetten.
- Zoek naar licht tuingereedschap. Gereedschap voor kinderen kan ook prettig zijn om te gebruiken.
Schoffelen en harken met minder kracht
- Gebruik verdikkingen of (tuin)handschoenen met een antisliplaag om het tuingereedschap beter vast te kunnen houden.
- Als u polsklachten hebt of uw pols minder goed kunt buigen, is het lastiger om de steel vast te houden. Gebruik dan eventueel een dwarsgreep (D-greep of verticuteergreep) of T-(hand)greep. U kunt zo makkelijker kracht uitoefenen op de steel. Zet de greep iets lager op de steel, u kunt dan kracht zetten zonder uw schouders op te trekken.
- Hebt u geen of te weinig kracht om de greep vast te houden en de bewegingen te maken? Fixeer dan uw hand om de steel of de T-(hand)greep met klittenband of een hulpmiddel.
- Loop mee met de beweging en werk dicht bij uw lichaam. Dit kost minder kracht. U haalt dan de kracht uit uw benen en niet uit uw armen en romp.
Schoffelen en harken met één hand
- Zorg dat u lange mouwen draagt en stop de steel in de mouw. Met uw sterke hand pakt u vervolgens de steel en door gebruik van uw benen en uw arm beweegt u de schoffel/hark heen en weer. Doordat de steel in uw mouw zit, kan deze minder heen en weer bewegen en hebt u meer sturing. Het kost u bovendien minder handkracht.
- Om tuingereedschap met één hand te gebruiken, kunt u een extra greep met onderarmondersteuning gebruiken. Deze armfixeerder geeft veel meer controle over het gereedschap.
- U kunt het tuingereedschap ook aan een elleboogkruk vastmaken (in plaats van de eigen steel)
Schoffelen en harken vanuit de rolstoel
- Zoek naar een handige lengte van de stok. Een kortere steel lijkt logisch vanuit zittende positie, maar is niet per definitie handiger. Een ‘gewone’ lange steel kan helpen om makkelijker de beweging te maken en te sturen bij de beweging. Zie ook onderstaande video van af minuut 4.50:
- Een uitschuifbare steel kan handig zijn om de verschillende lengtes uit te proberen en om het gereedschap gemakkelijker mee te nemen.
- Zorg voor gemakkelijk te bereiken tuinborders, die niet te groot zijn.
- Hebt u een slechte rompbalans en zit u in een rolstoel? U kunt meer kracht uitoefenen door uzelf met een sjaal of (klitten)band op borsthoogte aan de rugleuning van de rolstoel vast te zetten.
Alternatieven
- U kunt ook schoffelen met een hak. U trekt de hak naar u toe en snijdt daarmee het onkruid af. Wanneer u uw armen beter kunt buigen dan strekken, is dit zeker het proberen waard.
- Schoffelen en harken is bedoeld om het onkruid weg te halen. U kunt voorkomen dat er onkruid gaat groeien in uw tuin. Dit kan bijvoorbeeld met mulchen (bedekken van de grond rondom de planten met bv boomschors, snoeiafval of bladeren). Het bedekken van de grond met bodembedekkerplanten (bijv. klein maagdenpalm) werkt hier ook goed voor.
- U kunt de plantjes ook verbouwen in anti-worteldoek, waarin u openingen laat voor uw plantjes.
Meer informatie
- Bekijk de verschillende tips en hulpmiddelen voor tuinieren op de Hulpmiddelenwijzer.
- Filmpje over hoe u met een grijphulpmiddel (Active hands) tuiniert:
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.
Gerelateerde hulpmiddelen
Gerelateerde 'Handig om te doen's
Meer hulpmiddelen en 'Handig om te doen's bij:
Tuinieren