Hulpmiddelen en materialen bij een stoma


 
 

Welk hulpmiddel moet ik kiezen?

U krijgt een stoma en er komt veel op u af. De Hulpmiddelenwijzer biedt u onafhankelijke informatie en tips die u kunt gebruiken bij het gesprek met uw behandelaar of stomaverpleegkundige. Eind 2020 hebben wij samen met de Stomavereniging en Nefemed de stomahulpmiddelen opnieuw beschreven zodat de informatie weer helemaal actueel is. 


Stoma in beeld
5 mensen vertellen over hun leven met een stoma. Bekijk deze video van de Stomavereniging:

Wordt de video niet getoond? Ga dan rechtstreeks naar Vimeo.

Soorten hulpmiddelen

Bij eendelig stomamateriaal vormt de opvangzak en huidplak een geheel, bij tweedelig materiaal zijn de opvangzak en de huidplak losse onderdelen. Ondersteunende hulpmiddelen bij het gebruik van het stomamateriaal zijn:
  • Een huidbeschermer, opvulmateriaal voor een goede aansluiting op de huid.
  • Een gordel om het stomamateriaal op zijn plaats te houden.
  • Een irrigatie set om de dikke darm schoon te spoelen met water.

U vindt hieronder een korte beschrijving met een link naar de volledige pagina op de Hulpmiddelenwijzer.


Eendelig stomamateriaal
Als u een darmstoma heeft, wordt uw ontlasting opgevangen in een opvangzakje dat op uw huid is geplakt. Er bestaat stomamateriaal (opvangzakje) voor een stoma op de dikke darm (colostoma) en op de dunne darm (ileostoma). Bij eendelig stomamateriaal zit het stomazakje vast aan de huidplak of huidplaat, het is een geheel.

Eendelig urinestomamateriaal
Als u een urinestoma heeft, wordt uw urine opgevangen in een opvangzakje dat op uw huid is geplakt. Bij eendelig urinestomamateriaal zit het stomaopvangzakje vast aan de huidplak of huidplaat, het is een geheel. 

Tweedelig stomamateriaal
Bij tweedelig stomamateriaal heeft u een losse huidplak of huidplaat die u op het lichaam plakt. Hierop bevestigt u het stomaopvangzakje (plakken, klikken of klemmen). De huidplak blijft meestal een paar dagen zitten.

Tweedelig urinestomamateriaal
Bij tweedelig urinestomamateriaal heeft u een losse huidplak of huidplaat die u op de huid plakt. Hierop bevestigt u een stomaopvangzakje (plakken, klikken of klemmen). De huidplak kan enkele dagen blijven zitten.  

Huidbeschermer onder stomamateriaal
Stomamateriaal is kwalitatief zo goed dat het uw huid in principe niet beschadigt. Soms kunnen toch huidbeschermers nodig zijn om de huid bij de stoma te beschermen. Het belangrijkste is om samen met de stomaverpleegkundige de oorzaak van lekkages te achterhalen.

Huidplak voor stomazakje
Bij tweedelig stomamateriaal (opvangzakje) heeft u een losse huidplak of huidplaat die u over de stoma plakt. Hierop maakt u het stomamateriaal vast door te plakken, klikken of klemmen. De huidplak blijft meestal een paar dagen zitten.

Opvulmateriaal bij stoma
Opvulmateriaal voor stoma’s, zoals pastaringen, maken plooien en kuiltjes van de huid glad, zodat het eendelig stomamateriaal of de huidplak goed aansluit op de huid.

Gordel voor stomamateriaal
Gordels voor stomamateriaal zijn verstelbare elastische bandjes die het stomamateriaal op zijn plaats houden.

Spoelset bij stoma
Met een spoelset of irrigatieset bij een colostoma spoelt u de dikke darm schoon met water.

Stomasteunbandage
Een Stomasteunbandage of steunbroek ondersteunt uw buik bij een stoma.

Vergoedingswijzer

U krijgt de meeste stomahulpmiddelen vergoed uit de basisverzekering via uw zorgverzekeraar. Hier geldt de eigen bijdrage, maar misschien heeft u ook een hoger eigen risico of een aanvullende verzekering. Neemt u vooral contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onze pagina over de Zorgverkeringswet.

Stoma Wegwijzer

De Stoma Wegwijzer is een digitale tool voor stomadragers, mensen met een pouch en voor mensen die een stoma of pouch krijgen. In de Stoma Wegwijzer vindt u informatie, tips en antwoorden op de 100 meest gestelde vragen die bij het leven met een stoma of pouch komen kijken. De Stoma Wegwijzer is een site van de Stomavereniging die samen met de partijen van het Platform Stoma Hulpmiddelenzorg tot stand is gekomen.


Meer weten over kiezen of kopen van hulpmiddelen?


Meer informatie over stoma's en  stomaverzorging vindt u op: www.stomaatje.nl, www.stomavereniging.nl, www.thuisarts.nl en de website van de Maag Lever Darm Stichting.
 

Over deze pagina

De inhoud van deze pagina en de afzonderlijke pagina’s van de stomahulpmiddelen zijn tot stand gekomen door samenwerking van het Platform Stoma Hulpmiddelenzorg en Vilans. Speciale dank aan de Stomavereniging, Nefemed en de stomaverpleegkundigen die op inhoud meekeken om de informatie over stoma’s op een toegankelijke manier te beschrijven.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier