Katheters voor eenmalig gebruik zijn buisjes die in de plasbuis worden ingebracht om urine uit de blaas af te voeren. Als iemand dat bij zichzelf doet, heet dat zelfkatheterisatie. Maar ook zorgverleners, zoals mantelzorgers of de thuiszorg kunnen dit doen. Het plassen door het buisje gebeurt één tot meerdere malen per dag (intermitterend) en op regelmatige tijdstippen. Na gebruik wordt de katheter weggegooid.
Katheters voor eenmalig gebruik worden gebruikt als iemand niet goed meer kan plassen of niet genoeg controle over de blaas heeft. Iemand kan zelf de katheter inbrengen en verwijderen of dat aan een ander overlaten.
De katheter (het buisje) wordt in de plasbuis geschoven, waarna de urine via de katheter uit de blaas kan stromen. Als de blaas leeg is, wordt de katheter weer uit de plasbuis gehaald en weggegooid. De meeste katheters hebben een gladde laag om de katheter zo soepel mogelijk in te brengen en er weer uit te halen. Het zelf werken met een katheter wordt meestal door een deskundige in een ziekenhuis en/of revalidatiecentrum aangeleerd.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 24 augustus 2022