Tips voor katheteriseren vrouw zittend
Het gebruiken en inbrengen van een katheter is een handeling die u leert van een gespecialiseerd verpleegkundige of incontinentieverpleegkundige. Tips voor het aannemen van een goede houding en het vastpakken van de katheter bij een beperkte hand- of beenfunctie kunnen u als vrouw helpen bij het zelf katheteriseren.
Gepubliceerd op: 01-09-2023
Laatst bijgewerkt op: 18-03-2024
Houding om te katheteriseren
- Gebruik standaardlengte katheters of een verlengslang om de afstand tussen uw rolstoel en het toilet te overbruggen.
- Ga op het puntje van het zitkussen zitten door middel van transfereren of door af te steunen tegen de bovenkant van de rugleuning.
- Voor het uittrekken van uw broek kunt u gebruikmaken van de tips voor het zittend aan- en uittrekken van een broek.
- Maak ruimte voor het katheteriseren door uw knieën uiteen te laten vallen. Dit gaat makkelijker als u uw voeten hoger plaatst, bijvoorbeeld op de kuitband of voorvork van de rolstoel. U kunt ook gebruikmaken van een beenspreider.
Hulpmiddelen
- Een spiegeltje met klittenband aan het been of tussen de benen kan (in het begin) helpen om de plasingang te vinden.
- Als het gevoel in uw vingers intact is, kunt u de plasingang soms juist beter vinden op gevoel dan met een spiegeltje. Zorg wel dat u van tevoren de juiste handhygiëne toepast.
- Bij spasme: gebruik een beenspreider van stevig materiaal die goed om te benen geklemd zit. Deze kan vaak besteld worden bij een gespecialiseerd revalidatiecentrum.
- Een ergotherapeut kan voor u een hulpmiddel voor het vastpakken van de katheter maken van spalkmateriaal en een haarclip. Een revalidatietechnicus maakt ook hulpmiddelen op maat.
Belangrijk om te weten
- Het gebruiken en inbrengen van een katheter op zich is een handeling die u leert van een gespecialiseerd verpleegkundige of incontinentieverpleegkundige. Soms heeft u ook extra hulpmiddelen of speciale katheters nodig om het katheteriseren toe te kunnen passen. Bijvoorbeeld als u in bed of in een rolstoel moet katheteriseren. Een ergotherapeut kan u helpen bij het uitzoeken van het juiste hulpmiddel en het leren gebruiken ervan.
Meer informatie
- Bekijk de instructievideo’s voor katheteriseren vanuit de rolstoel en katheteriseren vanuit rolstoel met transfer naar het toilet.
- Bekijk onze pagina met de verschillende inbrenghulpen voor katheters.
- U kunt meer lezen over incontinentie en incontinentiematerialen op de pagina Incontinentiematerialen, wat moet ik weten?
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.