Tips bij lenzen in en uit doen
Heeft u verminderde motoriek in uw handen of bent u éénhandig en heeft u moeite met uw lenzen in en uit doen? Onderstaande tips met video's helpen u dit zelfstandig te doen.
Laatst bijgewerkt op: 01-09-2024
Voorbereiding
Voordat u begint: zorg dat alles wat de lens gaat aanraken gewassen en schoon is!
- Als u uw lenzen in of uit doet, kunt u dit boven een tafel doen. Als ze vallen is het eenvoudiger om ze te vinden.
- Lenzen in doen lukt beter als u een spiegel gebruikt.
- Steun zo nodig uw elleboog op tafel vooral als u een slechte rompbalans heeft, of als u uw arm moeilijk in de goede positie krijgt.
- Beweeg uw hoofd omlaag in plaats van uw hand omhoog.
- Er zijn veel verschillende containers in de handel. Bestel het type dat voor u het handigste is. De containers verschillen in draaidopjes, klemdopjes, of een draaidop inclusief houder met klemfunctie.
- Een ergotherapeut kan altijd met u meedenken over de mogelijkheden en de training. Zij raden ook aan om de onderstaande methodes te oefenen met daglenzen.
Lenzen uit de verpakking halen
Verpakking van daglenzen of maandlenzen
Bovenstaande video [1.30 – 2.25]
- Gebruik uw tanden om het folie van de verpakking te trekken, trek of veeg met uw hand(en) het plastic houdertje naar beneden. Houd het bakje zoveel mogelijk rechtop, zo voorkomt u dat de lens eruit valt.
Lenzencontainer zoals een doosje met een lipje openen
Bekijk de video lenzenbakje openen [begin – 0.55]
- Leg de container op de zijkant van een tafel, zo dicht mogelijk bij de rand. Duw op de container voor weerstand, bijvoorbeeld met uw vuist of handpalm.
Lenzencontainer opendraaien
Heeft u een goede functie in één hand? Bekijk de video bakje openen (0:29-0:34)
- Neem de container in uw hand of klem hem met uw middel-, ringvinger en pink op de tafel. Draai het dopje eraf met duim en wijsvinger.
Lenzen in doen
Haal de lens uit container met wijsvinger. Zit de lens binnenstebuiten? Gebruik uw duim en middelvinger om de lens in de goede vorm te draaien op uw wijsvinger.
Met één hand
Bekijk deze video van 0:12 – 0:35.
- Trek met uw middelvinger uw ooglid omlaag. Kijk een beetje omhoog en zet de lens op uw oog.
Met mindere functie in beide handen
Bekijk video Lenzen in doen [2.25 – eind]
- Stap 1: Leg de lens op een vlak stukje van uw hand. U kunt dan bij uw oog komen zonder dat een ander deel van uw hand in de weg zit. Bijvoorbeeld uw vingertop, op uw duimnagel of knokkel van uw duim (bij functiehand dwarslaesie) of op een andere vinger.
- Stap 2: Beweeg uw ooglid omhoog met uw andere hand. Kijk met welk vlak stukje van uw hand dit het beste lukt. Bijvoorbeeld uw vingertop, maar denk ook aan de knokkel van een vinger, de zijkant of knokkel van uw duim of het onderste deel van uw handpalm, de duimmuis.
- Stap 3: Plaats de lens met uw andere hand in uw oog.
Met een deel van de hand
Bekijk video: Lens in doen eenhandig
- Leg de lens op een vlak stukje van uw hand (zie voorbeelden in de video). Beweeg uw kin naar de borst en kijk omhoog. Sper uw oog zo ver mogelijk open. Leg de lens voorzichtig op uw oog.
Lenzen uit doen
Met één hand
Bekijk video Eenhandig (0:36 – 1:00)
- Trek uw ooglid naar beneden. Schuif de lens naar beneden en knijp zachtjes met duim en wijsvinger in de lens om hem van het oog te halen.
Met mindere functie van beide handen
Bekijk de video’s: Lenzen uit doen [van begin tot 1.20] en Lenzen uit doen [van 2.27 tot 2.38]
- Beweeg uw ooglid omhoog met een hand. Kijk met welk vlak stukje van uw hand dit het beste lukt. Bijvoorbeeld uw vingertop, maar denk ook aan de knokkel van een vinger, de zijkant of knokkel van uw duim of het onderste deel van uw handpalm, de duimmuis.
- Veeg met uw andere hand de lens naar buitenhoek van het oog. Kijk ook hier welk vlak stukje van uw hand het handigst is: denk aan de knokkel van een vinger of duim of de zijkant van uw duim. Plaats dat vlak óp de lens en veeg naar buiten. De lens valt er vanzelf uit of blijft aan uw hand plakken.
Alternatieven
- Voor harde lenzen zijn er zuignapjes waarmee u ze uit uw oog haalt. Een adaptatietechnicus of ergotherapeut kan deze zuignapjes zo nodig aanpassen voor meer grip.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.