Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Fietszadel

Heeft u zadelpijn of rugklachten door schokken tijdens het fietsen? Met een speciaal tweedelig zadel of met verende zadelpennen is fietsen weer comfortabel.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 30-08-2023

    Waarvoor dient een fietszadel?

    Een aangepast zadel ontlast specifieke drukpunten en vermindert problemen als zadelpijn en rugklachten. Een tweedelig zadel biedt extra comfort onder andere door gel-pads ter hoogte van de zitknobbels. 

    Hoe werkt een fietszadel?

    Een comfortzadel is achteraan verbreed. Een zadel met gel-pads ter hoogte van de zitknobbels vermindert de druk hierop. Een verende zadelpen vangt de schokken tijdens het fietsen op waardoor uw rug wordt ontzien.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • U hoeft niet meteen aan een aangepast zadel te denken bij ongemak. Bij een fietsspeciaalzaak zijn zadels te leen om uit te proberen welke u het beste bevalt.
    • De meeste zadels zijn uniseks, maar een speciale vrouwen- of mannenvariant kan het verschil maken voor uw klachten.
    • Zadels met parallelle vering helpen zadelpijn verminderen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • De verende zadelpen is ook los aan te schaffen.
    • Een leren zadel, deze is kwetsbaar voor de weersomstandigheden.
    • Gel-zadels, één geheel of door een gleuf in tweeën verdeeld.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    • Op www.fietsersbond.nl is een stappenplan te vinden tegen zadelpijn. Daarin staat ook hoe u het zadel correct afstelt.
    • Zadelpijn en diverse filmpjes over soorten zadels om pijn te voorkomen.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactFietszadel met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: