Aangepaste bekers zorgen er voor dat u comfortabeler en zonder morsen kunt drinken dankzij het speciale ontwerp. De beker maakt het slikken makkelijker en voorkomt verslikken.
Aangepaste bekers maken zelfstandig drinken of het toedienen van vocht en vloeibaar eten mogelijk.
De bekers gebruikt u zoals u gewend bent. De verschillende uitvoeringen zorgen voor minder morsen, gemak bij vasthouden en minder verslikken.
Er bestaan verschillende aangepaste en aan te passen bekers voor:
- Zelfstandig vasthouden. Bekers met twee oren of handvatten, soms ook groter of dikker, maken het zelfstandig pakken en vasthouden mogelijk. Deze gebruikt u bij een vergroeiing in de handen, verminderde kracht in de armen of handen of bij een verminderd gevoel. U kiest een beker zonder oren, maar met ribbels als u de beker met beide handen moet vasthouden. Om branden aan de beker te voorkomen, kunt u dubbelwandige bekers gebruiken.
- Voorkomen van morsen, lekken en omvallen. Bekers met afneembare drinktuit verminderen het risico op omvallen en morsen. Een tuitbeker is bij slikproblemen niet aan te raden. Vraag hiervoor advies aan een logopedist. U kunt ook een beker met een speciaal anti-leksysteem gebruiken. Mensen met ongecontroleerde bewegingen of met bevende handen kunnen een beker omstoten. In dat geval neemt u een verzwaarde beker.
- Achterover buigen van het hoofd. Bekers met een neusuitsparing maken kantelen van het hoofd overbodig.
- Regelen van het slikken. Bekers met slokregulator(doseerbeker) hebben een klein en een groot reservoir. Het kleine reservoir bevat steeds een slok. Als u de beker na het drinken neerzet, vult het kleine reservoir zich vanzelf. U kunt de hoeveelheid vocht per slok instellen.
- Slikspasmen Beker met kraagdeksel. Door de vorm van de deksel doseert u de vloeistof en voorkomt u morsen. Het uitstromen van vloeistof kan eenvoudig worden gestopt door het luchtgaatje in het deksel met de vinger te blokkeren.
- Te veel of te weinig drinken. Bekers met maataanduiding maken het mogelijk de hoeveelheden vocht te doseren en bij te houden.
- Warmhouden. Dubbelwandige bekers (thermobekers) helpen om dranken langer warm of koud te houden.
U krijgt het hulpmiddel niet vergoed. Sommige zorgverzekeraars bieden wel korting, raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 maart 2022