Tips bij gebruiken perforator of nietmachine
Het gebruiken van een perforator of nietmachine kan lastig zijn bij aandoeningen van de hand, bijvoorbeeld door reuma of als gevolg van een hersenaandoening. Hierdoor heeft u mogelijk geen of minder kracht in uw armen of handen, of is het lastig om uw vingers aan te sturen. Hulpmiddelen en tips om het gebruik van de apparaten te vergemakkelijken.
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Verminderde handfunctie
Onderstaande tips kunnen u helpen bij het gebruik van een nietmachine of perforator:
- Gebruik een perforator met aanleglat, dit maakt het makkelijker om het papier op de juiste plek te perforeren.
- Bij verminderde kracht, coördinatie of pijn in uw hand gebruikt u de onderarm om de perforator of nietmachine in te drukken. Zorg ervoor dat uw bovenlichaam met deze beweging mee gaat; zodat u met uw gehele bovenlichaam kracht kunt zetten.
- Zet de nietmachine of perforator op een stabiele ondergrond zoals een tafel.
Heeft u moeite met het op de juiste plek leggen van het blad dat u wilt perforeren of nieten door verminderde motoriek of kracht van uw vingers? Gebruik dan uw 'slechte' hand om de perforator/nietmachine vast te houden en uw 'goede' hand om het blad of de bladen te plaatsen.
Als u uw beide handen niet goed kunt gebruiken, kunt u uw hand vlak op het blad zetten en het blad op zijn plaats te leggen door de beweging te maken vanuit uw arm. Op deze manier hoeft u niet (de fijne motoriek van of kracht uit) uw vingers te gebruiken.
Alternatieven
- Lukt het niet goed om te nieten, dan kunt u ook proberen een paperclip of knijper te gebruiken. Of gebruik een insteekhoes of mapje.
- Met plaksel, lijm of plakband kunt u ook dingen aan elkaar vastmaken.
- Bij verminderde handfunctie kunt u een nietmachine met veersysteem proberen. Deze hebben meestal een veer die de nietjes automatisch door het papier duwt, waardoor er minder kracht nodig is.
- Er zijn elektrische perforators voor mensen met verminderde handfunctie. U heeft hier minder kracht voor nodig.
Meer informatie
- Bekijk de verschillende hulpmiddelen voor werken en studeren op de Hulpmiddelenwijzer.
- Ook zijn er hulpmiddelen en tips voor knutselen.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.