Tips bij betalen en pinnen
Heeft u last van arm, schouder, minder kracht en grip in uw hand(en)? Kunt u maar één hand gebruiken of heeft u weinig gevoel in de vingers? Een praktische portemonnee met of zonder (kleine) aanpassingen maakt betalen eenvoudiger. U vindt tips over contant betalen, aanpassingen aan de portemonnee, hulp bij pinnen en over contactloos betalen met uw smartphone.
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Betalen met contant geld
Kies een portemonnee die voor u makkelijk te gebruiken is. Hierbij kunt u letten op:
- Kunt u de portemonnee vasthouden, is hij groot genoeg, heeft hij de goede vorm?
- Kunt u de portemonnee openen, heeft u hiervoor liever een beugelslot, rits, klittenband, magneet, drukknoop, of een vouwsysteem?
- Is zowel het papiergeld als de munten makkelijk te bereiken?
Bewaar uw portemonnee in een ruime jas- of broekzak, of gebruik een tas die u makkelijk opent en sluit en waar u goed zicht op heeft als de tas aan uw rolstoel hangt. Hoe groter het vak voor munten, hoe meer ruimte u heeft om ze eruit te halen. Een kelnerportemonnee is groot, ruim en heeft veel vakken.
Eenvoudige aanpassingen aan de portemonnee
- Bij een rits: bevestig een (grotere) sleutelring aan de rits waar uw vinger in past. Zo kunt u de portemonnee eenvoudiger openen en te sluiten.
- Een stevige lus, koord, tyrap of sleutelring aan de portemonnee maakt het makkelijker om de portemonnee uit uw jaszak of tas te halen.
Weinig gevoel en moeite met de fijne motoriek
- Zorg dat u kunt zien wat u doet. Een stoffen portemonnee kan dan handig zijn. Deze kunt u volledig openvouwen om het geld eruit te halen.
- Door uw vingertoppen licht te bevochtigen (likken), heeft u meer grip op het papiergeld en de munten.
- Leg de portemonnee open op de toonbank en haal het geld eruit. Een portefeuillemodel dat in drie delen wordt opgevouwen, kunt u rechtop op de toonbank zetten en vervolgens uw papiergeld en pasje eruit halen.
- Kunt u uw portemonnee nergens neerleggen? Maak met uw telefoon en uw broekzak een soort houder voor de portemonnee. Stop hiervoor uw smartphone in de voorzak van uw broek en leg de geopende portemonnee tussen uw telefoon en broek. U kunt nu makkelijker bij uw papiergeld en pasjes.
- Een muntenhouder helpt bij het pakken van munten, en bij het vinden van de juiste euromunt. Hiervoor is vaak wel enige druk en kracht nodig. Kijk met welk deel van uw hand of vinger u deze beweging het makkelijkst kunt maken. Gebruik eventueel een antislipdopje, bijvoorbeeld een telvinger.
Betalingen en geldopnames met pinpas en smartphone
- Er zijn telefoonhoesjes voor de smartphone met pasjeshouder. Hierin kunt u uw pinpas doen. Wanneer er alleen een pinpas in zit, kunt u de smartphone tegen de betaalautomaat houden om contactloos te betalen.
- Betaalt u nog niet contactloos? Dit kan het betalen makkelijker maken met uw bankpas en via de smartphone. Instructies zijn te vinden op www.pin.nl.
- De meeste banken bieden hulpmiddelen om de bankpas vast te kunnen houden. De zogenaamde paspakker. U kunt deze gratis aanvragen bij uw bank.
- Vraag bij de kassa of het pinapparaat aangereikt kan worden, zodat u er gemakkelijker bij kunt.
- Zoek toegankelijke geldautomaten. Deze geldautomaten zijn ontworpen om mensen met een beperking tegemoet te komen. Zoals bijvoorbeeld lager geplaatste toetsenborden, gesproken instructies en braille-labels.
- Wilt u hulp bij het pinnen? U kunt gebruik maken van de dienst Geldmaat Plus Assistentie in veel winkels van Primera, Bruna en The Readshop. U herkent deze winkels aan de sticker: geldmaat plus assistentie op de winkeldeur of in de etalage. U kunt natuurlijk ook terecht bij uw eigen bankfiliaal.
Belangrijk om te weten
- Maak uzelf vertrouwd met de hulpmiddelen en methoden door middel van oefening. Het kan even duren voordat u ontdekt welke het beste voor u werkt!
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.