14 tips voor brandveilig wonen

'Ach, dat gebeurt toch niet bij mij.' Dat zegt bijna iedereen. Ook de 600 slachtoffers van zo’n 6000 woningbranden per jaar zeiden dat. Elke minuut telt. Hoe eerder u zich in veiligheid brengt, hoe meer kans u maakt om zonder letsel uit een brandende woning of andere noodsituatie te komen. Nogmaals, het gaat wel om minuten.

Als u zelf een beperking heeft of als u voor een ander zorgt, heeft u meestal meer tijd nodig om uit een woning te komen. Dat maakt u nog kwetsbaarder.
Heeft u behoefte aan een begrijpelijke uitleg over hoe u brand voorkomt of wat u moet doen bij brand? Bezoek de website van de brandweer.steffie.nl


rookmelder-brandveilig-wonen-tips.png

Een rookmelder is waarschijnlijk het bekendste hulpmiddel voor een brandveiligere woning

Hoofdoorzaken: menselijk handelen en falende apparaten. De meeste ongelukken gebeuren tijdens alledaagse activiteiten, zoals koken, roken, klussen of de was doen. Op de tweede plaats komen elektrische apparaten, bijvoorbeeld wasdrogers en stekkerdozen.


14 tips


Hieronder leest u belangrijke tips die Brandweer Nederland met de Hulpmiddelenwijzer opstelde. Veel meer praktische tips en voorbeelden staan in de brochure 'Mijn huis, mijn burcht' (pdf) van Vilans en op www.brandweer.nl.

1: Ga na hoe u snel uit de woning kunt komen (vluchtroute). En oefen die ook regelmatig, bijvoorbeeld op de 1e van de maand. Als u langer dan 3 minuten nodig heeft, bespreek dan met de buren of zij u kunnen helpen als er brand is.

2: Bedenk een alternatieve vluchtroute, want de eerste kan geblokkeerd zijn. En probeer die regelmatig uit.

3: Haal obstakels op beide vluchtroutes weg en zorg dat die wegblijven: losse kabels, meubels, plantenbakken, losse kleedjes en noem maar op. Alles waar u in het donker tegenaan kunt lopen of over kunt vallen.

4: Hang rookmelders op. In ieder geval in de vluchtroutes (meestal gang en overloop) en het liefst ook in de slaapkamers en woonkamer. Als alle rookmelders aan elkaar gekoppeld worden, hoort u sneller of er brand is. U kunt ze ook koppelen aan die van de buren. Die kunnen dan hulp bieden. Er bestaan speciale rookmelders voor mensen die niet of slecht horen.

5: Haal blusmiddelen in huis en zet die op een logische en vaste plek. Er bestaan ook aangepaste blussers.

6: Rook nooit in bed (of andere brandbare meubels). En zorg ervoor dat een sigaret of sigaar echt gedoofd is. Bijvoorbeeld door een laagje water in de asbak.

7: Maak het stoffilter van de wasdroger na elke(!) droogbeurt schoon.

8: Sluit nooit stekkerdozen op elkaar aan. En rol een kabelhaspel helemaal af. Anders kan de warmte niet weg. Daardoor ontstaat brand.

9: Geen brandbare spullen bij het fornuis leggen. Zet een kookwekker als u kookt, zodat u niet vergeet dat er wat op het fornuis staat. Controleer na het koken of alle pitten en de oven uit zijn. Vlam in de pan: deksel van u af voorzichtig op de pan leggen. Dan het afzuigapparaat uitzetten en de pan minstens 2 uur laten staan. Nooit met de pan lopen.

10: Sluit ’s nachts de binnendeuren. Als er brand ontstaat houden die deuren rook en vuur iets langer tegen.

11. Doe niet zomaar een binnendeur open als er brand is. Daarachter kan de brandhaard zitten die dan extra oplaait. Voel eerst voorzichtig of de deur zelf heet is.

12. Als er veel rook hangt, laag bij de grond blijven.

13. Zo snel mogelijk de woning uit: spullen meenemen kost te veel tijd!

14. Paniek is uw grootste vijand.
 

Hulpmiddelen


Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u veel hulpmiddelen om brand in huis te voorkomen en te bestrijden.  
 

Meer informatie


Veel gehandicaptenorganisaties, soms samen met gemeenten, geven adviezen of voorlichting. Bijvoorbeeld op www.platform-gehandicapten-hilversum.nl. Daarnaast kunt u altijd bij de brandweer in uw gemeente informeren hoe u zich goed kunt voorbereiden op een calamiteit. Voor zorginstellingen is er de Zorginstellingen Checklist (pdf) van Vilans.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier