Tips voor persoonlijke verzorging bij ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen)

U woont zelfstandig maar niet alles gaat meer zo makkelijk als vroeger. Leven met een beperking door bijvoorbeeld een ziekte, handicap of ouderdom kan uw leven ingrijpend veranderen. Dit geldt natuurlijk ook als het uw partner of kind betreft.  
Hulpmiddelen bieden ondersteuning als u in het dagelijks leven lichamelijke (fysieke) problemen ervaart bij het doen van uw dagelijkse dingen. We zullen eerst de ADL bespreken en daarna de hulpmiddelen die u bij een viertal levensverrichtingen van dienst kunnen zijn.
 

Wat zijn Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen?

Afgekort worden deze ook ADL genoemd en dan vooral in combinatie met zorg. In de zorgsector wordt aan de hand van deze Algemene Dagelijkse levensverrichtingen gekeken wat u zelf kunt of waarbij u ondersteuning wilt of nodig heeft. We zetten ADL op een rijtje:
 • Eten en drinken
 • Medicatie innemen
 • Verplaatsen(transfer); in en uit het bed of de stoel.
 • Mobiliteit: bewegen, lopen
 • Dagbesteding; Ontspanning, zinvolle activiteit (hobby, sport)
 • Ochtend zorg: aan- en uitkleden
 • Sociaal contact; praten, contact onderhouden met familie/ bekenden
 • Deelnemen aan het gesprek; gehoor
 • Toilet gebruiken; plassen, ontlasting
 • Welbevinden; lichaamswarmte regelen
 • Wassen van lichaam (hygiëne) kleding
U ziet deze handelingen doet u vaak dagelijks, ze kosten tijd en energie. Als de handeling steeds lastiger wordt, denkt u misschien wel eens: dan maar niet! Uw pyjama en sloffen zitten prima als u de deur niet uit hoeft. Of u wordt wat vergeetachtig en vergeet te eten of erger, uw medicijnen in te nemen.
Bij een aanvraag voor thuiszorg wordt er samen met u gekeken welke verrichtingen lastig zijn. U krijgt bijvoorbeeld hulp bij het douchen als u aangeeft dit niet meer te durven omdat u bang bent om te vallen. Hier kan een hulpmiddel ook iets voor u betekenen. Heeft u nog genoeg kracht in de armen om u op te trekken? Dan kunnen stevige beugels en een antislipmat ook een oplossing zijn om weer te durven douchen.
Lees meer op onze pagina: tips over thuiszorg en hulpmiddelen.

Wat kunnen hulpmiddelen bij ADL voor u betekenen?

Hulpmiddelen voor de dagelijkse persoonlijke verzorging dragen bij aan zelfstandigheid. U heeft de regie. U bepaalt waar en wanneer u zichzelf verzorgd. Natuurlijk zijn er soms extra handen nodig maar een hulpmiddel kan een flinke ondersteuning bieden in uw dagelijks leven. En soms is het ook een kwestie van het niet meer of op een andere manier doen.
 
We lichten 4 activiteiten bij persoonlijke verzorging uit. De link kunt u gebruiken om de hulpmiddelen bij de handeling te zien en de pagina hierover te bezoeken:
Aan- en uitkleden (21): kleding, sokken en schoenen.
Toilet gebruiken (52) onder-douche, hogere wc-pot of papiertang.
Uiterlijke verzorging (6) : haar, nagels en tanden.
Wassen en afdrogen (35) Baden, douchen en de veiligheid in de badkamer.

Aan- en uitkleden

Gemak dient de mens. Door kleding en schoenen uit te zoeken die eenvoudig aan en uit te trekken zijn, voorkomt u handelingen die veel energie kosten. Diep bukken om de schoenen aan te trekken? Er is een schoenlepel met een extra lange steel. Wilt u toch die mooie jurk aan? Met een knopenhaak bent u sneller klaar met de knoopjes. Er zijn tips te vinden voor aangepaste kleding, en diverse aankleedhulpmiddelen of het aantrekken van sokken op de Hulpmiddelenwijzer.

Toilet gebruiken

Soms is het lastig om uzelf schoon te vegen na toiletbezoek. Een alternatief is een speciale toiletbril of toilet met een onder-douche. Dan maakt het water u schoon en warme lucht u droog.
Een papiertang waar u het wc-papier in klemt verlengt uw arm en geeft u meer reikwijdte om uzelf schoon te vegen. U kunt ook met vochtig toiletpapier werken. Voor tips zonder hulpmiddelen kunt u terecht op onze pagina over afvegen na het poepen.
Heeft u moeite met het gaan zitten en opstaan van het toilet? Dan kunt u kiezen voor een beugel aan de wand en/of een verhoogde toiletbril. Heeft u misschien al een toiletstoel voor in de nacht? Dan kunt u het frame overdag over de toiletpot plaatsen dan heeft u steun aan de armleuningen. Wilt u uw huis levensloopbestendiger maken? Denk dan aan het plaatsen van een hogere toiletpot.

Uiterlijke verzorging

De persoonlijke verzorging van uw haar, nagels en tanden. Ook hier kunt u met hulpmiddelen zichzelf blijven verzorgen. Een kam of borstel met een lange steel, een nagelknipper met hefboom of een elektrische knipper die de nagels knipt en vijlt. Er is ook een verlengde teennagelschaar als u niet zo diep meer kunt bukken. Heeft u moeite met het dopje van de tandpasta? Er zijn tegenwoordig ook alternatieven zonder plastic tubes, in de vorm van een pilletje of in een glazen potje. Het gebruiken van een tubeknijper is dan ook niet meer nodig.

Wassen en afdrogen

Voor de meeste mensen is het lastig om de rug goed te wassen. Er worden veel bad/douche borstels en rug-schrobbers verkocht. Speciale handdoeken met handvatten kunnen het drogen van uw rug vergemakkelijken. Ook de materiaalkeuze helpt. Als het snel en goed vocht opneemt (absorbeert), is het afdrogen eenvoudiger.
Tip: Zet alles wat u nodig hebt klaar voordat u in bad of onder de douche stapt: shampoo, zeep, rug-borstel en de handdoek over de verwarming. Dan heeft u alles bij de hand en voorkomt u heen en weer lopen over de natte vloer.
Wilt u de badkamer leversloopbestendiger maken? Er zijn speciale instapdouches, antislip tegels en beugels waar u houvast aan heeft. Meer vindt u op de tips-pagina's : veilig een bad nemen en veilig douchen.

Informatie

Inhoud

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier