Hoe houden we tóch contact met elkaar?

Er wordt veel gesproken over eenzaamheid, over het zich niet meer verbonden voelen. Na het coronavirus en nu met andere onzekerheden kan contact moeizaam verlopen. De online contactmogelijkheden zijn echter in een stroomversnelling gekomen. Hoe houden we in deze tijd dan tóch betekenisvol contact? Of u nu alleen woont, een ouder met dementie in een zorginstelling heeft. Of als u vanwege uw aard en aandoening een strakke planning nodig hebt of een kind heeft dat extra steun behoeft.
 
Het zijn de kleine dingen die het doen, een lied uit vervlogen jaren (YouTube). Maar zo waar. Dus pak op die telefoon, schrijf die kaart en beschrijf uw dag of gevoel in een brief.

Bij verblijf in een zorginstelling gaat het er om wat u zelf of uw kind nog kunt en wat u aan het zorgpersoneel kunt vragen. Ziet u slecht en wil het personeel de brief wel voorlezen? Willen ze het bericht aan uw kind met duidelijke korte tekst en pictogrammen bespreken met uw kind? Maak afspraken als dat kan. Misschien kan er hulp geboden worden bij technologisch/digitaal contact en hoe ziet dat eruit?
 

Direct contact, bellen of een kaartje

Naast het versturen van een kaart of brief of telefoneren kunt u ook een bloemetje of een cadeautje laten bezorgen. Maar ook diensten zijn te bestellen, bijvoorbeeld een complete restaurantmaaltijd. Houd de (wijk)krant goed in de gaten voor de mogelijkheden. Ook ouderenorganisaties of belangenorganisaties kunnen u hierbij behulpzaam zijn. Bent u bekend met sociale media? Dan kunt u via een buurt-app, Facebook of dergelijke ook ideeën opdoen om het contact te onderhouden.

Beeldcontact op afstand

Heeft u behoefte om elkaar te zien, dan kunt u dit met technologie ook op afstand voor elkaar krijgen. Via uw telefoon of computer kunt u bijvoorbeeld beeldbellen. Op die pagina vindt u ook instructies als u nog niet bekend bent met Skypen, FaceTimen of beeldbellen via WhatsApp.
contact kan ook via de zorg lopen, organisaties kunnen communicatieplatforms aanbieden voor de nodige interactie. Maar u kunt zelf ook deze service aanvragen en in de familie introduceren. Veel van deze diensten zijn gratis.

Tip!

Contact en techniek

Bijvoorbeeld bij eenzaamheid kunt u denken aan het gebruik van robotdieren voor wat aanspraak en interactie in huis. Er zijn ook bij speelgoedwinkels sprekende huisdieren te koop. Ook via de zorg kan op afstand voor interactie gekozen worden met een robot, zij houden u actief en zorgen dat bijvoorbeeld medicatie op tijd genomen wordt.
Meer hulpmiddelen vindt u op onze activiteitenpagina over contact onderhouden.

Meer weten over zorg op afstand, eHealth?

Dit kan via onze pagina over eHealth. Aan de linkerkant van de pagina kunt u een thema selecteren en onderzoeken welke hulpmiddelen bij uw wensen en mogelijkheden behoren.
   

Meer weten over communicatie?

Op de Hulpmiddelenwijzer kunt u via de zoekterm communicatie aan de linkerkant op diverse onderwerpen/thema’s selecteren. Hier kunt u bekijken wel hulpmiddel aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. U kiest bijvoorbeeld onder communicatie; gesprek voeren en daarna verstandelijke beperking. Onder de mogelijkheden vindt u dan communicatiehulp.
 
Tip
Er zijn diverse hulplijnen waar u contact mee kunt opnemen voor vragen of gewoon een praatje. U vindt ze op onze pagina over Hulpmiddelen in tijden van onzekerheden.
 

Gerelateerde hulpmiddelen

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier