Corona. Hoe houden we tóch contact met elkaar?Corona is hard op weg om een eenzaamheidsvirus te worden: géén fysiek contact en zeker 1,5 meter afstand houden om besmetting te voorkomen. Dit weliswaar om een heel goede reden, de maatregelen moet (kwetsbare) ouderen beschermen en overbelasting van het zorgsysteem voorkomen. Maar wat als je als oudere alleen woont? Of dementie hebt en woont in een verzorgingshuis? Of als je vanwege je aard en aandoening een strakke planning nodig hebt? Geen dagbesteding, geen school, geen ontspanningsmogelijkheden. Hoe houden we in deze coronatijd dan tóch betekenisvol contact?
 
Het zijn de kleine dingen die het doen, een lied uit vervlogen jaren (YouTube). Maar zo waar. Dus pak op die telefoon, schrijf die kaart en beschrijf uw dag of gevoel in een brief.

Bij verblijf in een zorginstelling gaat het er om wat u zelf of uw kind nog kunt en wat u aan het zorgpersoneel kunt vragen. Ziet u slecht en wil het personeel de brief wel voorlezen? Willen ze het bericht aan uw kind met duidelijke korte tekst en pictogrammen bespreken met uw kind? Maak afspraken als dat kan. Misschien kan er hulp geboden worden bij technologisch/digitaal contact en hoe ziet dat eruit?
 

Direct contact, bellen of een kaartje


Naast het versturen van een kaart of brief of telefoneren kunt u ook een bloemetje of een cadeautje laten bezorgen. Maar ook diensten zijn te bestellen, bijvoorbeeld een complete restaurantmaaltijd. Houd de (wijk)krant goed in de gaten voor de mogelijkheden. Ook ouderenorganisaties of belangenorganisaties kunnen u hierbij behulpzaam zijn. Bent u bekend met sociale media? Dan kunt u via een buurt-app, Facebook of dergelijke ook ideeën opdoen om contact te onderhouden en op afstand voor u zelf en elkaar te zorgen.
 

Beeldcontact op afstand


Heeft u behoefte om elkaar te zien, dan kunt u met technologie ook op afstand contact maken. Via uw telefoon of computer kunt u bijvoorbeeld beeldbellen. Op die pagina vindt u ook instructies als u nog niet bekend bent met Skypen, FaceTimen of beeldbellen via WhatsApp.
Is er alleen contact mogelijk via de zorg, dan kunt u gebruik maken van communicatieplatforms voor de nodige interactie. Familienet heeft tijdelijk hun service gratis beschikbaar gemaakt.

Tip!


Contact en techniek


Bijvoorbeeld bij eenzaamheid kunt u denken aan het gebruik van robotdieren voor wat aanspraak en interactie in huis. Er zijn ook bij speelgoedwinkels sprekende huisdieren te koop. Ook via de zorg kan op afstand voor interactie gekozen worden met een robot, zij houden u actief en zorgen dat bijvoorbeeld medicatie op tijd genomen wordt.
 

Meer weten over zorg op afstand, eHealth?


Dit kan via onze pagina over eHealth. Aan de linkerkant van de pagina kunt u een thema selecteren en onderzoeken welke hulpmiddelen bij uw wensen en mogelijkheden behoren.
   

Meer weten over communicatie?


Op de Hulpmiddelenwijzer kunt u via de zoekterm communicatie aan de linkerkant op diverse onderwerpen/thema’s selecteren. Hier kunt u bekijken wel hulpmiddel aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. U kiest bijvoorbeeld onder communicatie; gesprek voeren en daarna verstandelijke beperking. Onder de mogelijkheden vindt u dan communicatiehulp.
 
Wilt u op de hoogte blijven van informatie over de coronacrisis, kijk dan op het informatiekanaal van de overheid.
Er zijn diverse hulplijnen waar u contact mee kunt opnemen voor vragen of gewoon een praatje.

Tips voor (uw) zorgverleners vindt u op de Vilans-kennispleinen Zorg voor Beter: Zo hou je contact op afstand en Gehandicaptensector: Materialen corona.


Hulp vragen


Gaat het niet? Zoek dan op tijd hulp. Benader de begeleiders van uw kind en vraag hun op afstand mee te denken. Zoek mensen die eventueel een deel van de (online) dagindeling met uw kind willen overnemen. Benader uw gemeente of er initiatieven zijn waar u baat bij heeft.

Wilt u meer lezen? Verschillende organisaties hebben tips en ideeën. Ze zijn verzameld op het Kennisplein Gehandicaptensector.
 

Informatie over leven met corona

 

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Vilans heeft daarom een speciaal informatiepunt geopend. Met de start van dit informatiepunt bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.

 

Gerelateerde hulpmiddelen

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier