Verveelt u zich? Tips voor thuiszitters in tijden van coronaIn deze coronatijd is heel Nederland druk aan het opruimen en poetsen. Maar heb je een beperking dan kosten vanzelfsprekende dingen meer moeite. Hulpmiddelen kunnen u hierbij helpen. En waarschijnlijk heeft u nu voldoende tijd om uit te zoeken wat er mogelijk is tegen verveling. Bijvoorbeeld (met hulpmiddelen) toch weer oude hobby’s oppakken, een luisterboek bestellen of telefonisch je hart luchten bij iemand. En er is nog zoveel meer.

De Hulpmiddelenwijzer biedt u onafhankelijke informatie, we zetten enkele tips op een rij.

Huishouden

Ga aan de slag met een kookboek en zoek eerst uit wat u nodig heeft aan hulpmiddelen om uw kookkwaliteiten in te zetten. Met een zadelkruk of trippelstoel kunt u zittend koken maar ook bijvoorbeeld strijken. Heeft u minder kracht, er zijn fixatiemiddelen van pannen tot aangepast bestek. Bij het schoonmaken kunt u denken aan een mini-wringer, in plaats van een nat duizend-dingen-doekje dat lastig uit te knijpen is. Of een microvezeldoekje dat u droog kunt gebruiken en toch goed schoonmaakt.

Voor meer hulpmiddelen, klikt u het blok huishouden aan op de homepagina. Aan de linkerkant kunt u dan kiezen voor maaltijd bereiden en dan bijvoorbeeld koken.

Ontspanning

Opruimen en weggooien ter ontspanning? Pak een stoel en ga naast de kast zitten en zoek uit wat er weg kan uit de lades. Of ga samen met uw kind een opruimspel spelen. Heeft u vroeger een instrument bespeeld? Er zijn mogelijkheden voor aanpassingen of alternatieven.
Lees of luister naar een verhaal. U kunt niet naar de bibliotheek, maar er is een alternatief, namelijk de online bieb. U kunt daar nu gratis gebruik maken van luisterboeken. Bij sommige bibliotheken zijn er mogelijkheden om uw boeken te bestellen en te laten bezorgen of op speciale tijdstippen op te halen.

Voor meer hulpmiddelen, klikt u het blok ontspanning aan op de homepagina. Aan de linkerkant kunt u dan bijvoorbeeld kiezen voor lezen en dan voor tekst vergroten.

'Rust roest, dus ga toch even naar buiten'

Bent u bang voor besmetting en gaat u daarom niet meer naar buiten? Huisartsen adviseren juist wel om een ommetje te maken en naar buiten te gaan. Dat kan gewoon als u 1,5 meter afstand houdt en uw handen goed wast.  Als u niet beweegt verliest u snel spierkracht, zeker als u de zeventig bent gepasseerd. Zie ook onze tips voor bewegen en sporten.

Digitaal nog niet zo vaardig?

Vanwege het coronavirus start het Ouderenfonds samen met VodafoneZiggo en Samsung de gratis Helpdesk Welkom Online. Mensen kunnen de Helpdesk Welkom Online bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via 088-344 2000 (gratis).

Online vertier

  • Samen een spelletje online spelen? Herman Nap (Vilans) 'Wij weten uit onderzoek dat senioren het liefste samen - in dezelfde ruimte - spelletjes spelen en ook graag met kinderen en kleinkinderen'. Er zijn nu meerdere mogelijkheden om online te spelen, ook met kleinkinderen. Bijvoorbeeld het spellenoverzicht van Samen spelen.
  • Heeft u een museumjaarkaart? De Nationale Museumweek gaat digitaal! Samen met ruim 400 musea bieden ze van 20 t/m 26 april online toegang tot de collecties.
  • Een thuiszittende taalliefhebber hoeft zich nooit te vervelen: het internet staat vol met taal waar je vrolijker en slimmer van wordt. Bekijk tien tips van de redactie van Onze Taal.
  • Muziekdocent en liedjesmaker Jeroen Schipper heeft een blog geschreven waarin hij zeven leuke tips geeft om dagelijks muzikaal actief te zijn met kinderen.

Dit en nog veel meer zijn via het internet te vinden. Vervelen hoeft niet, maar mag natuurlijk wel.
 

Informatie over leven met corona

 

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. U wilt weten waar u aan toe bent om goede keuzes te maken. Vilans heeft daarom een speciaal informatiepunt geopend. Met de start van dit informatiepunt bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier