Tips voor belevingsgerichte zorg

Meer weten over belevingsgerichte zorg? Op deze pagina leest u meer over de definitie, het waarom en tips om het zelf toe te passen.
 

Wat is belevingsgerichte zorg?

 

Belevingsgerichte zorg is een nieuwe manier van omgaan met mensen die zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen met dementie of met een verstandelijke beperking. Bij belevingsgerichte zorg staan de wensen en mogelijkheden van degene die zorg krijgt centraal, niet de beperkingen die iemand heeft.
 

Waarom belevingsgerichte zorg?

 

Uiteindelijke doel is een betere kwaliteit van leven van degene die zorg krijgt. Uit de praktijk blijkt dat mensen meer zelf doen, meer plezier hebben en minder onrust vertonen. En dat maakt mantelzorgers en verzorgenden ook gelukkiger.
 

Hoe werkt belevingsgerichte zorg?

 

Belevingsgerichte zorg betekent aansluiten bij de belevingswereld en gevoelens van uw naaste of cliënt. Goed kijken wat hij of zij belangrijk en plezierig vindt. Voorop staan eigen regie, gezamenlijkheid en gelijkwaardigheid.

Er zijn verschillende methoden om er samen achter te komen wat iemand belangrijk en prettig vindt.
 

En de praktijk?


Er bestaan verschillende manieren om belevingsgericht te werken, bijvoorbeeld snoezelen voor het activeren van zintuigen en warme zorg om angst weg te nemen. Meer manieren zijn te vinden op www.btsg.nl.
Onderzoek naar rusteloosheid en agitatie bij onderzoek van Evean.
 

Voorbeelden

 

Een aantal voorbeelden van belevingsgerichte zorg:

  • Keuze tijdstip van verzorging. Iedereen heeft een eigen dag-nachtritme. Geen rekening hiermee houden leidt tot problemen en geeft een gevoel in de vrijheid beperkt te zijn. Met goede afspraken over het tijdstip van verzorging voorkomt u vervelende situaties.
  • Eten wat iemand lekker vindt. Iedereen zou zich moeten kunnen verheugen op het eten. Etenstijd betekent ook een vast moment en geeft structuur. Geen rekening houden met eetgewoonten en wat iemand lekker vindt kan leiden tot onrust, teleurstelling en zelfs onveilige situaties.

Een goed voorbeeld van een samenhangende aanpak en realisering, met tips en ervaringen, is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier