Welke douchesteun heeft u nodig?

Heeft u tijdelijk of permanent een steun nodig bij het douchen?
 • Voor tijdelijk gebruik zijn er steunen/handgrepen met zuignappen om in de douche aan te brengen, heeft u hem niet meer nodig dan kunt u hem verwijderen. Let wel op deze handgreep exact volgens de gebruiksaanwijzing geplaatst wordt.
 • Voor een permanent te plaatsen steun:
  • Doucht u zittend? Gebruik van een horizontale steun is aan te raden, u zet zich af om tot staan te komen. 
   • Horizontale douchesteunen geven steun als u gaat zitten of overeind komt. Ze zorgen ook voor steun als u  bijvoorbeeld van een rolstoel overschuift op een douchestoel en omgekeerd. Soms zit aan één kant een vaste steun aan de muur en aan de andere kant een opklapbare. Een extra horizontale steun kan ook tegenover de plek waar u zit te douchen worden gemonteerd. U moet er dan wel zonder veel vooroverbuigen bij kunnen.
   • Diagonale of schuine douchesteun is handig bij gebruik van een douchekrukje en u kunt in kleine stapjes opstaan en gaan zitten. Gebruik een redelijk lange handbeugel, dan heeft u veel houvast.
     
  • Doucht u staand? Dan kunt u een verticale steun plaatsen om uw evenwicht te bewaren. Een langere verticale steun plaatst u meestal bij de in- en uitgang van een douchecabine dat vergemakkelijkt het in- en uitstappen. Kies een redelijk lange douchesteun, u staat iedere keer anders tijdens het douchen.
Algemeen
 1. Ga uw dagelijkse routine na. Welke activiteiten doet u en welke  bewegingen maakt u daarbij? Bij welke bewegingen en activiteiten heeft u behoefte aan extra steun? Is de steun tijdelijk of permanent nodig?
 2. Ga daarna na of u een steun kunt vastpakken. Heeft u genoeg kracht in uw handen? Heeft u pijn in uw hand, pols, ellenboog of schouder waardoor u zich niet kunt afzetten of optrekken aan een steun? Kunt u staan zonder uw evenwicht (balans) te verliezen?
 3. Houd de muur het? Steunen zijn net zo sterk als de wanden en muren en als de bevestigingen. Steunen moeten goed bevestigd worden aan muren, wanden, vloeren en plafonds omdat ze steeds opnieuw het gewicht van iemand moeten dragen die duwt en trekt aan de steunen. Veel nieuwbouwhuizen hebben wanden (binnenmuren) die niet sterk genoeg zijn. Muren van baksteen of betonblokken zijn het beste. U kunt als de muren niet sterk genoeg zijn soms alternatieven gebruiken die niet aan of in de muur moeten, bijvoorbeeld een toiletframe dat los van de muur staat of een steun die u in de vloer vastzet. (Pdf: steunen en muren)

Meer algemene informatie:

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier