Coronavirus: tips voor oudersVoor kinderen met een beperking staat door corona alles op losse schroeven. Dagbesteding en scholen zijn dicht en instellingen sluiten hun deuren. Het is moeilijk om tips en adviezen op maat te geven. Ieder kind is anders en heeft andere mogelijkheden en verlangens.  Wat hetzelfde is dat er spanningen ontstaan en er een nieuw ritme nodig is.  Voor zover mogelijk: blijf rustig en ga ervan uit dat niets hetzelfde is en elke uitdaging ook een kans is. Neem de tijd, doe het met elkaar en zoek een nieuw ritme. Dat brengt rust en vergeet vooral ook niet zelf bij te tanken en hulp te zoeken. Ook op afstand.


Daginvulling


Vanuit de instelling en dagbesteding is er een methodiek gekozen en waarschijnlijk gebruikt u deze ook in het weekend als uw kind thuis is. Wat kunt u daarvan gebruiken? 
Voor structuur in de dag aanbrengen zijn er hulpmiddelen. U kunt dan denken aan een organizer, een whiteboard of schoolbord of zelfs een dagstructuurrobot. Is er een concentratieprobleem? Een wiebelkussen en concentratiescherm zijn hulpmiddelen die uw kind misschien van school kent.


Communicatie


U communiceert veel met uw kind, hoe doet u dat? Gebruikt u hulpmiddelen? Hoe doen ze dat bij de dagbesteding? Misschien zijn er nog meer mogelijkheden om thuis in een gezamenlijk ritme te komen. U kunt dan denken aan een communicatiehulp, communicatiekaarten of zelf pictogrammen maken.
 


Ontspanning


Spanning vraagt ook ontspanning. Spelmaterialen als pittenzakjes, kauwsieraden, robotdier en games. Misschien heeft u als ouders nu tijd om een muziekinstrument uit te proberen. Of samen aan de slag met plantjes in de tuin of op het balkon. Maar denk ook aan rustgevende verlichting, luisterboek of een ouderwetse schommelstoel. Voor een betere nachtrust: verzwaarde deken, slaaphulp of bedtent. U vindt meer over ontspanning en tips op onze pagina over snoezelen.


Hulp vragen


Gaat het niet? Zoek dan op tijd hulp. Benader de begeleiders van uw kind en vraag hun op afstand mee te denken. Zoek mensen die eventueel een deel van de (online) dagindeling met uw kind willen overnemen. Benader uw gemeente of er initiatieven zijn waar u baat bij heeft.

Wilt u meer lezen? Verschillende organisaties hebben tips en ideeën. Ze zijn verzameld op het Kennisplein Gehandicaptensector.
 

Informatie over leven met corona

 

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Vilans heeft daarom een speciaal informatiepunt geopend. Met de start van dit informatiepunt bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier