Dementie en ontspanning
Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie en ontlasten zorgverleners en mantelzorgers. Ontdek welke hulpmiddelen voor ontspanning bij de verschillende stadia van dementie mogelijk zijn.
Beginnende dementie
Actief bezig zijn met een hobby of sport is voor iedereen belangrijk, ook als u beginnende dementie hebt. Het houdt de hersenen actief, het houdt u fit en u blijft er mee onder de mensen.
Wandelen en fietsen zijn activiteiten die u gemakkelijk kunt doen. Met een clubje of alleen. Als u graag alleen wandelt of fietst, en u bent bang dat u verdwaalt dan kunt u met verschillende apparaatjes in contact blijven met uw naaste en kan uw naaste zien waar u bent, bijvoorbeeld een alarmeringssysteem. Ook een gegraveerde polsbandje met uw naam en telefoonnummer kan al geruststellend werken.
Blijft u vooral zingen, dansen, puzzelen, schilderen, handwerken, houtbewerken. Als het niet meer zo gaat, zoals u gewend was, kunt u kijken of u met kleine aanpassingen de hobby toch kunt blijven doen. Als u graag kookt, kunt u op de pagina dementie en eten koken handige tips vinden.
Als u sport- of hobby-activiteiten doet bij een club of vereniging, probeert u dan zo lang mogelijk deze activiteiten in groepsverband te blijven doen. U kent de leden, de leden kennen u. Het kan verstandig zijn om het (in kleine kring) wel bekend te maken dat u geheugenproblemen hebt. Dan is er meer begrip en kunnen leden u ook helpen. Er is steeds meer aandacht voor een dementievriendelijke samenleving. Zo kunnen verenigingen op Dementievriendelijk.nl informatie vinden hoe leden met geheugenproblemen kunnen blijven meedoen.
Gevorderde dementie
Er kan een moment komen dat u of uw omgeving merkt, dat meedoen met activiteiten lastig wordt. Voor mensen met gevorderde dementie worden activiteiten georganiseerd die beter aansluiten bij wat u kunt, in uw eigen tempo. Veel plaatsen in Nederland hebben een Alzheimercafé, Trefpunt of Theehuis. Dit is een plek om andere mensen met dementie te ontmoeten. Tijdens informele bijeenkomsten krijgen u en uw naaste informatie over dementie en kunnen ideeën en ervaringen worden uitgewisseld.
Ook wordt in veel gemeenten dagbesteding georganiseerd. Het precieze aanbod verschilt per gemeente en is te vinden op de website van de gemeente. Vaak zijn het huiskamerprojecten waar de nadruk ligt op gezelligheid en ontspanning. De activiteiten volgen uit de interesses van de deelnemers bijvoorbeeld samen koffiedrinken, wandelen, een spelletje doen, samen eten en soms een gezamenlijk uitstapje. Meestal is voor dagbesteding een indicatie nodig vanuit de Wmo of de Wlz.
Ook thuis kunt u nog van alles blijven doen. Misschien is het dan prettiger om het samen met iemand te doen, samen wandelen, samen fietsen bijvoorbeeld op een duo-fiets, samen zwemmen. In veel gemeenten zijn vrijwilligersorganisaties waar u een aanvraag kunt doen voor een wandel, fiets- of zwemmaatje. Als u van puzzelen kunt u eventueel puzzels met wat groter stukjes kiezen. Leest u niet meer zo makkelijk zelf, dan kunt u uitproberen of een luisterboek iets voor u is. Er zijn ook kleurboeken voor volwassenen.
Vergevorderde dementie
In het laatste stadium van dementie, als u (of uw naaste) niet meer zo lichamelijk actief bent, is het belangrijk dat de zintuigen positief worden geprikkeld. Dit noemen we ook wel snoezelen.
Snoezelen geeft ontspanning, gaat verveling tegen en bevordert contact. U vindt meer informatie op de pagina over snoezelen.
Voorbeelden van snoezelmaterialen
- Zien. Waarnemen van bewegingen, kleuren, lichtbronnen en combinaties hiervan. Voorbeelden: dvd's met rustgevende beelden, 24/7 rustgevend filmabonnement van natuurfilms speciaal bij dementie, spiegelbollen, bewegende 'schilderijen' en projecties, (kerst)verlichting, blacklight in een donkere omgeving en lavalampen.
- Horen. Luisteren naar rustgevende geluiden en muziek. Voorbeelden: regenmakers, cd’s met piano of gitaarmuziek. Bij mensen met dementie is vaak een favoriet genre bekend. Voorbeeld is het muziekkussen of een muziektril waterbed.
- Voelen. Prikkelen van gevoel. Voorbeelden: lucht blazen, schommelen, een warm (schuim)bad. Maar ook zachte speelmaterialen, zoals fleecekussens. Voor onrust bij dementie; (zelfgemaakt) fruffel tafelkleed of frunnik materialen.
- Ruiken. Aanbieden van geuren. Voorbeelden: aromatherapie (in bad), wierook of geurende bloemen maar ook de geur van eten klaarmaken.
- Tast. Voelen van verschillende materialen en vormen. Voorbeelden: poppen, speelgoedbeesten zoals robotdieren, plankjes met uiteenlopende materialen en vormen, pittenzakjes. Maar denk ook aan bak met zand, knikker of andere kleine materialen waar iemand met de handen doorheen kan 'voelen'.
- Smaak. Proeven van verschillenden aromatische hapjes of dranken. Voorbeelden: fruit of ijsjes, maar denk bij mensen met dementie ook aan smaakvoorkeuren van vroeger, bijvoorbeeld haring of een kaneelstok.
De Hulpmiddelenwijzer helpt u
Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u informatie over hulpmiddelen bij dementie. Verder vindt u op de Hulpmiddelenwijzer ook hulpmiddelen die niet specifiek voor mensen met dementie zijn gemaakt, maar wel goed van pas komen. Zoals drinkbekers, alarmsystemen en gordijnen die automatisch sluiten. Bekijk hier alle hulpmiddelen bij dementie.
Deze pagina is onderdeel van onze reeks Hulpmiddelen bij dementie.