Wordt het vergoed?
Welk hulpmiddel wordt door wie en via welke wet of regeling vergoed? Waar klop ik als eerste aan? De keuzehulp hieronder: 'Ik heb een hulpmiddel nodig voor' leidt u naar deze eerste stap bij vergoedingen. Kleine alledaagse hulpmiddelen koopt u in een huishoudwinkel, hulpmiddelenwinkel of tweedehands. Ezelsbruggetje: zou ik het zelf sowieso hebben aangeschaft, dan volgt er geen vergoeding. Neem iets als bestek; aangepast bestek krijgt u niet vergoed. Dat heet algemeen gebruikelijk.
Laatst bijgewerkt op: 04-09-2024
Keuzehulp vergoedingen
Tips
- Wilt u in aanmerking komen voor een vergoeding en heeft u een medische indicatie? Wacht op goedkeuring van de vergoedende instantie voordat u iets koopt.
- Gaat u met uw gemeente praten over hulpmiddelen en zorg (keukentafelgesprek) dan heeft u recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner, geef dit aan bij het aanvragen van het gesprek.
- U kunt ook via uw zorgverzekeraar hulp krijgen bij het vinden van de zorg die bij u past. Zorgverzekeraars geven zorgadvies, doen aan wachtlijstbemiddeling en helpen u bij uw keuze voor de juiste zorgaanbieder. Dit geldt alleen voor de zorg die u vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) ontvangt. Zie voor meer informatie van de Overheid: Wat als u er niet uitkomt - zorgverzekeraar.
- Wilt u geen zorghulpmiddelen in natura maar geld om deze zelf aan te kopen, vraag dan een indicatie aan voor een pgb. Informatie kunt u vinden op www.overheid.nl.
- Heeft u een laag inkomen, informeer bij uw gemeente voor ondersteuning in de vorm van aanvullende bijstand.
- Heeft u het hulpmiddel zelf aangeschaft? Misschien kunt u dit als zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte.
Wetten en regelingen
- De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) regeling hulpmiddelen vanuit de gemeente. Let op! Vanaf 1 januari 2026 wordt de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp inkomensafhankelijk. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Overheid.
- De Wet langdurige zorg (Wlz) regeling hulpmiddelen binnen instellingen. Meer informatie op de site van de overheid.
- De Zorgverzekeringswet (Zvw) regeling hulpmiddelen bij zorgverzekeraars.
- De wet WIA, de Participatiewet en vergoeding voor scholing. Regeling voor hulpmiddelen voor werk en onderwijs bij gemeente en UWV.
De hele pdf: Wie en wat hoort bij welke zorgwet? vindt u onderaan deze pagina.
Bent u een zorgverlener en wilt u meer weten over wetten, regelingen en vergoedingen om uw klanten beter te kunnen bijstaan?
- Project Nivel: Wetgeving en Financiering ouderenzorg
- E-learning Wetgeving en Financiering ouderenzorg
- Filmpje over de e-learning en website voor de Zichtbare Schakel-prijs (2017)
Aan de informatie op deze en onderliggende pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.
Downloads