Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Ontdek de mogelijkheden. Wat is belangrijk om te weten?

Wilt u meer hulp bij het kiezen van een (hulp)middel bij een activiteit? Wat is belangrijk om te weten? Ontdek de mogelijkheden en welke stappen u kunt zetten om een idee te krijgen wat u kan ondersteunen. Daarnaast vindt u de keuzehulpen die u een beeld geven van mogelijkheden op specifieke thema's.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 13-06-2024

    Het kiezen van een (hulp)middel

    De Hulpmiddelenwijzer geeft op de losse hulpmiddelenpagina’s een beschrijving van het hulpmiddel, waarvoor het dient, hoe het werkt en wat voor u belangrijk is om te weten. Een hulpmiddel hoeft niet de meest geschikte oplossing te zijn. Iets op een andere manier doen of hulp vragen, kan dat ook zijn. Onze informatie helpt u om een persoonlijke afweging te maken. 

    “Technische” of praktische hulpmiddelen kosten geld en tijd, energie en oefening om er mee om te leren gaan. Niet “technische” oplossingen: veranderen van hoe u iets doet, veranderen van wat u wilt en veranderen van gewoontes, doen een beroep op uw lijf, kennis, kunde en doorzettingsvermogen.

    ‘Wil ik een tube-uitknijper of neem ik tandpasta in de vorm van een tabletje? Wil ik mijn auto laten aanpassen om zelf te kunnen blijven rijden, of neem ik vaker het openbaar vervoer of een taxi?’

    Welke stappen kunt u zetten bij uw keuze?

    Na het omschrijven van wat u als probleem ervaart (stap 1) helpen de stappen u bij uw zoektocht naar een geschikt hulpmiddel. 

    Heeft u na het omschrijven van het probleem een niet-technische oplossing gevonden? Kunt u iets in uw doen en laten veranderen? Probeer dit idee uit, geef uzelf de tijd om te veranderen en zoek steun in uw omgeving, bij vrienden en naasten. 

    Stap 1. Omschrijf het probleem 

    Bedenk en beschrijf wat u nodig heeft. 

    • Waar moet het product bij helpen? 
    • Wat heeft u nodig om het zelf te doen? 
    • Kan iemand anders iets uit handen nemen? 
    • Zijn er vervangende diensten? Bijvoorbeeld maaltijdverzorging als koken lastig wordt. 

    Stap 2. Omschrijf het hulpmiddel 

    Net als wanneer u een televisie of wasmachine aanschaft gaat u uitzoeken, selecteren en uiteindelijk kiezen. Voor een goede aanschaf heeft u inzicht nodig: 

    • Welke hulpmiddelen gaan helpen? 
    • Waar gaat u het hulpmiddel gebruiken? (Binnen of buiten, in een kleine of grote kamer enz.) 
    • Hoe vaak en hoe lang heeft u het hulpmiddel nodig? 

    Als u uw antwoorden opschrijft, heeft u een mooi wensenlijstje. 

    Stap 3. Vind informatie over hulpmiddelen met een passende oplossing 

    Op het internet kunt u direct zoeken in het aanbod van leveranciers, maar zoek ook in een informatiesysteem zoals de Vilans Hulpmiddelenwijzer. Sommige aanbieders van informatie hebben net als leveranciers belang bij de verkoop van producten. De Vilans Hulpmiddelenwijzer geeft echt onafhankelijke en betrouwbare informatie en heeft geen commercieel belang bij wat u koopt en waar u koopt. 
     
    Tip: U kunt de resultaten van uw zoektocht gebruiken als voorbereiding op het gesprek met de deskundige (ergotherapeut), de verstrekker of vergoeder van hulpmiddelen. 

    Stap 4. Vind het ‘beste’ hulpmiddel 

    U gaat nu informatie verzamelen: 

    • Welke merken en typen zijn er op de markt? 
    • Wat zijn de eigenschappen en welke eigenschappen helpen u? 

    Daarna gaat u de gevonden hulpmiddelen onderling vergelijken. En daar rolt dan het hulpmiddel uit dat het best bij u past.  

    Stap 5. Neem een besluit over het hulpmiddel 

    • Wat kost het en hoe het zit met de verkoopvoorwaarden (garantie). 
    • Hoe is de service, moet u een (extra) servicecontract of abonnement afsluiten?   
    • Is een verzekering verplicht? 

    Ga ook na of de leverancier een keurmerk heeft, bijvoorbeeld NKH of die van SEMH. Houd er rekening mee dat gemeenten en zorgverzekeraars kunnen werken met andere merken en typen hulpmiddelen dan het merk dat u tijdens uw speurtocht vond.

    Stap 6. Controleer of het hulpmiddel vergoed wordt

    Gebruik de keuzewijzer om uit te vinden bij welke vergoeder u het eerste aanklopt. Krijgt u geen vergoeding? Dan kunt u voor tips terecht op Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Tip:  Koop nooit zomaar een hulpmiddel met het idee dat bijvoorbeeld de gemeente of de zorgverzekeraar het later wel vergoedt.

    Stap 7. Probeer het hulpmiddel uit 

    U kunt het op proef nemen of een proefrit maken bij een leverancier. Als u uiteindelijk een hulpmiddel kiest of krijgt, vraag dan om een goede gebruiksinstructie en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Voor sommige hulpmiddelen bestaan cursussen of lessen, bijvoorbeeld voor scootmobielen. 

    Stap 8. Wat als het hulpmiddel stuk gaat of niet meer voldoet? 

    Als u het hulpmiddel krijgt of koopt, u regelt service bij de aanschaf. Eventueel besteed u het onderhoud uit. Als u jaarlijks bekijkt of het hulpmiddel nog doet wat het volgens u moet doen, weet u zeker dat het hulpmiddel bij u blijft passen. 

    Wilt u meer hulp bij uw keuze?

    Onderstaande keuzehulpen geven extra inzichten, u vindt er vragen om te beantwoorden. De antwoorden die u hierop geeft kunnen een idee geven wat een oplossing zou kunnen zijn. 

    Komt u er niet uit? U kunt ook altijd een afspraak maken met een ergotherapeut. Een ergotherapeut is gespecialiseerd om met u mee te denken voor een oplossing op maat. Hulp met of zonder hulpmiddel. Uw behandelaar en huisarts kunnen u een therapeut aanraden.

    Stap voor stap hulp bij het kiezen:

    Meer informatie

    Meer hulp bij het kiezen van hulpmiddelen op www.consuwijzer.nl, www.consumentenbond.nl, www.acm.nl en www.rijksoverheid.nl.

    Deel deze pagina via: