Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Duurzaamheid bij hulpmiddelen

Hoe kunt u een steentje bijdragen aan het milieu? Kies bijvoorbeeld duurzame hulpmiddelen zoals tweedehands of hulpmiddelen waarvan onderdelen hergebruikt of gerepareerd kunnen worden. Als u uw hulpmiddel onderhoudt, schoonmaakt en goed behandelt, gaat het hulpmiddel langer mee. Ook dat is duurzaam.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 14-03-2025

    Wat kun u, als gebruiker van een hulpmiddel, doen?  De Vilans Hulpmiddelenwijzer en Scouters hebben het voor u uitgezocht en onderstaande video gemaakt. Onder de video is in tekst een samenvatting te vinden met acties die bijdragen aan een duurzaam gebruik van hulpmiddelen.

    Ons klimaat staat onder druk, duurzaamheid is belangrijk, ook bij hulpmiddelengebruik. Als gebruiker bepaalt u dit niet in uw eentje. Veel verantwoordelijkheden liggen immers bij de gemeenten, het UWV, zorgverzekeraars, leveranciers en producenten. Gelukkig denken zij ook steeds meer aan duurzaamheid. Wat kunt u zelf doen:

    • Lenen of huren van hulpmiddelen via leveranciers. Deze hulpmiddelen worden weer ingenomen, nagekeken en weer als nieuw aan de volgende gebruiker verstrekt.
    • Tweedehands hulpmiddelen kopen via internet of tweedehands zaken.
    • Bij nieuwe hulpmiddelen kunt u letten op duurzaamheid. Is het hulpmiddel goed te repareren? Kan het hulpmiddel meebewegen als uw situatie verandert? U kunt bijvoorbeeld kijken of de onderdelen van uw rolstoel aan te passen zijn aan uw toekomstige wensen.
    • Probeer het hulpmiddel eerst uit, u voorkomt daarmee dat het hulpmiddel niet doet wat u wilt dat het doet. 
    Ik zocht een hulpmiddel voor het aantrekken van mijn broek, ik kwam echter tips tegen hoe ik dit op een andere manier kon aanpakken. Ik had geen hulpmiddel meer nodig.

    Bezoeker van de stand op de Veine dagen.

    • Kijk naar het materiaal waarvan het hulpmiddel gemaakt is. Let bijvoorbeeld op keurmerken bij hout en bamboe, of het materiaal hergebruikt (gerecycled) is en of repareren mogelijk is.
    • Zorg goed voor uw hulpmiddel. Dat doet u door het hulpmiddel netjes te gebruiken en goed te onderhouden.
    • Als u het hulpmiddel niet meer nodig heeft kunt u het inleveren bij de verstrekker of geef het een tweede leven via de kringloop of marktplaats. Kan dat niet? Gooi het niet weg maar breng het naar de milieustraat. 
    • Het voorkomen van verspilling is natuurlijk ook heel duurzaam. Denk aan incontinentiemateriaal, stomamateriaal, verbandmateriaal, medicijnen. Het gebeurt wel eens dat er teveel geleverd wordt of dat er veel ongebruikt overblijft. Meld dit altijd bij uw zorgverzekeraar, leverancier of apotheek. 

    Deel deze pagina via: