Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Dementie en eten en koken

Ook met geheugenproblemen of beginnende dementie wilt u misschien graag zelf blijven koken. Gewoontes en routines bieden houvast en boodschappen doen en koken zijn zinvolle bezigheden. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zijn soms aanpassingen in de keuken nodig. Ook hulpmiddelen kunnen u helpen om zelf te blijven koken.

2023%20dementie-koken-akk-annemieke-koning-foto

Inhoud

    Inhoud

    Plannen en overzicht

    Een maaltijd voorbereiden en maken bestaat uit veel stappen. Het kan helpen om deze stappen simpel en overzichtelijk te houden. Eenvoudige en bekende recepten, niet te veel potten en pannen en een planbord aan de muur voor het overzicht. U kunt labels op potten plakken als u niet ziet wat erin zit. Dan weet u wat u in huis hebt. Doe keukenspullen die u eigenlijk niet gebruikt weg. Ook dat geeft overzicht. Voor de boodschappen maakt u een standaardlijstje per maaltijd aangevuld met andere producten die u nodig hebt. 

    Veilig gebruik kookplaten

    Er zijn verschillende soorten kookplaten. Een keramische-, elektrische- of inductiekookplaat is veiliger dan een gasfornuis. Maar als u altijd gewend bent om op een bepaalde kookplaat te koken is het lastig om te veranderen van kookplaat. Dan is de oude vertrouwde manier beter.

    Hoe kunt u de veiligheid bij koken verbeteren?

    • Er zijn fornuisknopbeschermers die voorkomen dat u de knoppen per ongeluk aanzet.
    • Met een kookplaatbeveiliging voorkomt u dat het gas blijft aanstaan als het vuur uitgaat. Bij elektrische kookplaten zorgt een kookduurbegrenzer er voor dat kookplaten na een bepaalde tijd automatisch uitgaan. Overkookbeveiligers voorkomen gevaarlijke situaties door overkoken.
    • Een fornuisrek voorkomt dat een pan van het fornuis valt of dat u per ongeluk een pan van het fornuis stoot.
    • En natuurlijk kan een kookwekker die in iedere huishoudwinkel te koop is, helpen om niet te vergeten dat u iets aan het koken bent.

    "Bij mijn gastoestel heb ik nu een eenvoudige (goedkope) compacte fietsverlichting op batterij liggen. Als ik de gaspit aansteek, zet ik de verlichting op knipperlicht stand en leg het lampje zo neer dat het in mijn gezicht blijft knipperen. Er is geen ontkomen aan: dit zeer aanwezige knipperlicht herinnert mij eraan dat het gas aanstaat. Ben ik klaar met koken dan schakel ik de fietsverlichting weer uit en leg hem terug bij mijn gastoestel voor de volgende keer"

    Casper Koene

    Tip: Vervang uw fluitketel voor een waterkoker. Een lichtgewicht of kleiner model is minder zwaar. Bij een glazen waterkoker kunt u makkelijk zien hoeveel water er in zit. Voordeel is ook dat een waterkoker automatisch afslaat als er geen water (meer) in zit.

    Koken met de magnetron

    Met een magnetron kunt u natuurlijk een bevroren en/of kant-en-klaar maaltijd klaarmaken. Maar tegenwoordig kunt u er ook op een veilige manier verse maaltijden mee maken. Voordelen: u hoeft geen pannen af te gieten en u kunt de kookplaat niet vergeten uit te zetten. Er zijn verschillende hulpmiddelen voor het koken met een magnetron: een eierkoker waarmee u een eitje zonder water kookt, een rijstkoker of u een stoomkoker waarmee u in één keer een volledige maaltijd kookt.

    Is een magnetron nieuw voor u? Begint u dan met de aanschaf van een kookboek voor de magnetron.

    Handige keukenhulpjes bij het koken

    Er zijn heel veel keukenhulpjes die van pas komen bij het klaarmaken van eten. In de Hulpmiddelenwijzer staan alle hulpmiddelen voor maaltijdbereiding bij elkaar. U kunt zelf bekijken welke hulpmiddelen in uw situatie van pas komen. We lichten er een paar voor u uit:

    Kookmandjes lijken op frituurmandjes en zijn handig om aardappelen en groenten in te koken. Zodra het eten gaar is, tilt u het mandje eenvoudig uit de pan. Alternatief is een afgietdeksel met klem om eenvoudig en veilig een pan af te gieten.

    Een opener voor schroefdeksels. Als u weinig kracht in uw handen heeft, is het vaak lastig om een schroefdeksel van een pot of fles open te draaien. Met een speciale opener kunt u alle deksels makkelijk open draaien.

    Eten en drinken

    Na het koken wilt u genieten van uw zelf klaar gemaakte maaltijd. Als het eten niet meer zo snel gaat kunt u een warmwaterbord gebruiken waardoor uw eten langer warm blijft. Ook zijn er speciale placemats met antislip materiaal of speciaal bestek.

    Voedselveiligheid

    Het is belangrijk om op de houdbaarheidsdatum van voedsel en drank te letten. Van bedorven eten kunt u voedselvergiftiging krijgen. Vooral kwetsbare mensen kunnen er flink ziek van worden. U kunt de voedselveiligheid vergroten door:

    • Op eten en drinken een duidelijke sticker te plakken met de houdbaarheidsdatum.   
    • Een koelkastmagneetbord te gebruiken om het product en houdbaar-tot-datum op te schrijven.
    • Restjes niet langer dan twee dagen te bewaren.

    De Hulpmiddelenwijzer helpt u

    Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u informatie over hulpmiddelen bij dementie. Verder vindt u op de Hulpmiddelenwijzer ook hulpmiddelen die niet specifiek voor mensen met dementie zijn gemaakt, maar wel goed van pas komen. Zoals drinkbekers, alarmsystemen en gordijnen die automatisch sluiten. Bekijk hier alle hulpmiddelen bij dementie.

    Deze pagina is onderdeel van onze reeks Hulpmiddelen bij dementie.

    Deel deze pagina via: