Hulpmiddelen bij dementie

 

Hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of zorgverleners

Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie. Ook ontlasten ze zorgverleners en mantelzorgers. Ontdek welke hulp bij dementie mogelijk is en waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf en het gebruik.

Wat is dementie?

Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Mensen met  beginnende dementie krijgen geheugenproblemen en hebben later ook problemen met denken en taal. Als de ziekte erger wordt, verliest iemand met Alzheimer/dementie steeds meer de regie over zijn of haar eigen leven. Dagelijkse handelingen worden moeilijker en de persoon wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen.
Om zorg voor mensen met dementie goed te organiseren, is het belangrijk om een goed beeld te hebben. Om hoeveel mensen gaat het? Hoe oud zijn zij? Waar wonen ze en van welke zorg maken zij gebruik? U vindt dit en meer in de Vektis factsheet Dementie (2021).


Video van Alzheimer-Nederland: wat is dementie?

Maakt u zich zorgen over uw vergeetachtigheid dan kunt u een geheugentest doen op de website van Alzheimer Nederland. Na de test weet u hoe het met uw geheugen is gesteld. Wilt u daarna een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kunt u hiervoor bij uw huisarts terecht.
Misschien twijfelt u of u wilt starten met verder onderzoek. Op thuisarts.nl staat een keuzehulp: wel of geen onderzoek naar dementie. De keuzehulp helpt u en en uw naasten om na te denken over uw wensen, behoeften en voorkeuren. Zo bent u goed voorbereid voor een gesprek met de huisarts over verder onderzoek naar dementie.

Welke (technologische) hulpmiddelen bij dementie zijn er?

Er bestaan hulpmiddelen die iemand met dementie zelf gebruikt. Maar ook hulpmiddelen voor mantelzorgers en verzorgenden.

Voorbeeld van hulpmiddel bij dementie: een dementiehorloge
Voorbeeld van een hulpmiddel voor mensen met dementie: een horloge of app die herinneringen geeft, bijvoorbeeld om medicijnen in te nemen

Hulpmiddelen die iemand met dementie kunnen helpen, zijn heel divers. Denk aan speciale geheugenklokken die ouderen met dementie helpen bij het onthouden van de maand en de tijd. Maar er zijn ook hulpmiddelen die helpen bij het innemen van medicijnen. Apps en horloges die een seintje geven als het tijd is voor de medicatie, al dan niet gekoppeld aan een medicijndispenser. Voorbeeld van een communicatiemiddel bij dementie is een tablet voor mensen met milde dementie. Is er een risico op weglopen of verdwalen dan kan dwaaldetectie of een zorghorloge ondersteunen. Is er meer structuur of houvast nodig dan zijn er dagstructuurrobots die u daarbij helpen.

De Hulpmiddelenwijzer helpt u

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u onafhankelijke informatie, geen reclame en wij hebben geen commerciële belangen. Door de hulpmiddelen neutraal te omschrijven geven wij u de ruimte om zich rustig te oriënteren. Verder vindt u op de Hulpmiddelenwijzer ook hulpmiddelen die niet alleen voor mensen met dementie zijn gemaakt, maar wel handig zijn. Zoals drinkbekers, alarmsystemen en gordijnen die automatisch sluiten. Bekijk hier alle hulpmiddelen bij dementie.
Vervolgens kunt in het menu (linkerkant) filteren op 9 activiteiten, erachter tussen haakjes vindt u een voorbeeld:
 • Communicatie (beeldbellen of tablet)
 • Eten en drinken (placemat)
 • Huishouden (overkook beveiliging)
 • In beweging (trappen veiligheid)
 • Ontspanning (muziekkussen)
 • Persoonlijke verzorging (haarborstel)
 • Werken en studeren (gesproken boek)
 • Wonen (personenalarmering)
 • Zorgen en Verzorgen (medicijndispenser)
Zo vindt u snel en eenvoudig de informatie over een soort hulpmiddel.

Bezoek ook onze themapagina's:

Wordt het hulpmiddel vergoed?

Een belangrijke vraag is altijd: wie betaalt de hulpmiddelen? Wordt het hulpmiddel vergoed? Biedt de Wmo en de Gemeente ondersteuning? In Nederland bestaan verschillende vormen van financiering: 
 • Vergoeding door de zorgverzekeraar (Zvw).
 • Vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gaat via de gemeente die daarvoor meestal een speciaal Wmo-loket heeft. Ook via de Gemeente of het UWV loopt vergoeding vanuit de WIA en/of de Participatiewet.
 • Vergoeding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
 • U koopt en betaalt het hulpmiddel zelf. Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Uw persoonlijke omstandigheden bepalen welke wet of regeling van toepassing is. De uitvoerende instantie van zo'n wet, bijvoorbeeld de gemeente of uw zorgverzekeraar, bepaalt of u een hulpmiddel of aanpassing krijgt en hoeveel u zelf eraan mee moet betalen. Dit hangt af van de wet of regeling, de uitvoerende instantie, uw (aanvullende) verzekering en uw financiële situatie.
Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u bij iedere soort hulpmiddel een "Wordt het vergoed?" U kunt ook de pagina met de algemene vergoedingsregels bezoeken en een eerste check doen met de keuzehulp.

Meer informatie

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier