Arm- en Handondersteuning

Ontdek de mogelijkheden voor arm- en handondersteuning

Kunt u uw arm of hand niet of niet goed bewegen? Dan kunt u daar last van hebben in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van kleding. Of bij uw huishouden of hobbies.

Met onze oriëntatiehulp ontdekt u in 2 vragen welke mogelijkheden voor arm- en handondersteuning bij u zouden kunnen passen. Zodat u deze met uw ergotherapeut kunt bespreken.

In het stappenplan leest u meer over het oriënteren, uitproberen, aanvragen en gebruiken, en het evalueren van uw hulpmiddel.


Ga naar de oriëntatiehulp Ga naar het stappenplan

We helpen u op weg

Misschien heeft u nog geen idee welke hulpmogelijkheden bij u passen. Daarom zetten we hier de belangrijkste informatie voor u op een rij en leest u welke stappen u kunt zetten om een hulpmogelijkheid te krijgen.

Waar wilt u hulp bij?

Een hulpmiddel moet goed passen bij uw wensen en behoeftes. De oriëntatiehulp kan inzicht geven. Daarnaast is het altijd goed om een hulpverlener mee te laten denken en uzelf de volgende vragen te stellen.

Ga naar de oriëntatiehulp

Vragen die u zichzelf kunt stellen

Welke mogelijkheden heeft u?


Welke stappen kunt u verwachten?

Bij elke hulpmogelijkheid horen andere stappen. Zo hoort bij een afstandsbediening voor gordijnen een moment van installatie en uitleg, en bij een robotarm een moment om de arm te passen en een training. In het algemeen kunt u rekenen op de volgende 4 stappen.

Wat krijgt u vergoed via uw zorgverzekering?

Meestal heeft u recht op een vergoeding voor het eenvoudigste hulpmiddel dat bij uw wensen past. Voor hulpmiddelen zoals armondersteuning of een robotarm ontvangt u vaak een vergoeding via de basisverzekering. Dat geldt ook voor een hulphond. Voor hulpmiddelen die héél eenvoudig zijn, krijgt u niet altijd een vergoeding.

Vergoeding via het UWV
Als u een hulpmiddel nodig heeft om te werken, krijgt u deze meestal vergoed via het UWV.

Vergoeding via een Wlz-indicatie
In zeldzame gevallen wordt een hulpmiddel vergoed via de Wet langdurige zorg (Wlz), als u een indicatie heeft. De organisatie die u zorg verleent, kan voor u kijken of een vergoeding mogelijk is.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor een vergoeding? Een ergotherapeut kan met u meekijken en een aanvraag voor u doen.

Op zoek naar een zorgverlener?

Het is belangrijk dat uw zorgverlener specialist is op het gebied van arm- en handondersteuning. Zo’n ergotherapeut vindt u vaak in een revalidatiecentrum of op revalidatieafdelingen van een ziekenhuis.
 

Over deze oriëntatiehulp

De Oriëntatiehulp Arm- en Handondersteuning en het stappenplan zijn opgesteld in samenwerking met Hogeschool Zuyd, Amsterdam UMC, Radboudumc, SIZA, Spierziekten Nederland, Dwarslaesie Organisatie Nederland en Vilans in het kader van het ZonMw-programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg.

De Oriëntatiehulp Arm- en Handondersteuning en het Stappenplan zijn opgesteld in samenwerking met onderstaande partijen, in het kader van het ZonMw-programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg:

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier